Podeli vest

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas je, sumirajući događaje iz protekle sedmice, izjavio da su nastavljeni napori na deeskalaciji stanja na severu Kosova i Metohije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Lajčak je na Fejsbuku podsetio da je početkom ove nedelje boravio u poseti Beogradu i Prištini radi praćenja napora EU u pronalaženju rešenja za napetu situaciju na severu Kosova i Metohije, naglašavajući da su mu te posete pomogle da razjasni situaciju na terenu i potrebne sledeće korake.

“Glavni fokus su bili moji sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem u Prištini na kojima su istražene opcije na putu napred u skladu sa zahtevima EU za deeskalaciju na severu KiM i organizovanje novih lokalnih izbora uz učešće kosovskih Srba, kao i povratak dijalogu”, istakao je Lajčak.

On je naveo da se susreo i sa novim šefom Euleksa na KiM Đovanijem Pjetrom Barbanom i komandantom Kfora generalom Anđelom Mikeleom Ristučom sa kojima je razgovarao o hitnoj potrebi da sve strane preduzmu konkretne korake za deeskalaciju.

Lajčak je podsetio i da je u Beču učestvovao na obeležavanju 30. godišnjice uspostavljanja funkcije Visokog komesara OEBS-a za nacionalne manjine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: