U Narodnoj banci Srbije danas je svečano obeležena 140. godišnjica rada te ustanove kojoj su prisustvovali, pored domaćina, guvernerke Jorgovanke Tabaković i predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Guvernerka Tabaković izjavila je da je ta institucija uvek ogledalo države pred narodom i refleksija naroda pred svetom. “Stabilnost je nova realnost, poverenje se zaslužuje rezultatima, Vašim rukopisom gospodine predsedniče Vučiću, koji je postao zajednički kojim pišemo istoriju naroda”, poručila je Tabakovićeva.

Ona je istakla da su bili odlučni u sprovodjenju mera, koje nekada nisu bile popularne, ne vodeći računa o tome da su se zamerili pojedinim interesnim grupama. Kako je rekla, biće novih mera, ali se neće promeniti to da rade za ljude.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Za ovih 12 godina prešli smo put od zemlje sa velikom monetarnom bestabilnošću, do zemlje sa stabilnom nacionalnom valutom, inflacijom uporedivom sa drugim evropskim zemljama, stabilnim kursom i velikim deviznim rezervama”, poručila je Tabakovićeva.

Vučić: Postavili smo temelje za stabilan i prosperitetan ekonomski razvoj naše zemlje

“Danas obeležavamo izuzetno značajan jubilej – 140 godina rada Narodne banke Srbije. Na današnji dan, pre tačno 140 godina, 2. jula 1884. godine, započela je svoj rad Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, čime je moderna srpska država zakoračila u privredne i finansijske tokove modernog sveta, postavljajući temelje za stabilan i prosperitetan ekonomski razvoj naše zemlje i monetarnu stabilnost”, objavio je Vučić na istagramu.

Istovremeno, navodi Vučić, otvaranje inoviranog Centra za posetioce u zgradi Narodne banke, koji sadrži bogatu numizmatičku zbirku kojom je predstavljen istorijat novca na tlu Srbije, omogućiće građanima da bolje razumeju bogatu istoriju našeg novca i edukovati nove generacije o važnosti odgovornog i efikasnog upravljanja finansijama.

“U ime Republike Srbije i svih njenih građana, želim da izrazim zahvalnost svim zaposlenima Narodne banke Srbije, kako prošlim tako i sadašnjim, na njihovom posvećenom radu i doprinosu razvoju naše zemlje. Posebnu zahvalnost dugujem guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković i njenom timu. Vaša predanost i profesionalizam su temelj na kojem gradimo budućnost”, istakao je Vučić.

On je dodao da je ponosan na činjenicu da 12 godina imamo punu stabilnost nacionalne valute, uz stalni rast zlatnih i deviznih rezervi.

“Čestitam vam ovaj veliki jubilej i želim vam mnogo uspeha u daljem radu”, poručio je predsednik.

Narodna banka Srbije počela je da radi 2. jula 1884. na osnovu Zakona o privilegovanoj Narodnoj banci Kraljevine Srbije koji je donet 6. januara 1883. godine.

Više puta je promenila svoj naziv, u skladu sa promenama naziva države u kojoj je radila.

Promenila je 30 guvernera, prvi guverner bio je Aleksa Spasić, a kao Narodna banka Srbije imala je pet guvernera.

Njena zakonska uloga je da vodi monetarnu i deviznu politiku u cilju održavanja niske i stabilne inflacije, da izdaje novčanice i kovani novac kao i da čuva finansijsku stabilnost u Srbiji i da se stara o funkcionisanju njenog platnog prometa.

Svečano obeležavanje godišnjice održaće se u zgradi NBS u Kralja Petra 12. Ova zgrada useljena je u martu 1890. godine.

Kamen temeljac za zgradu postavljen je 1887. godine na mestu gde se do tada nalazila rodna kuća Branislava Nušića u Dubrovačkoj ulici broj 12. koja je 1905. godine preimenovana u Ulicu kralja Petra Prvog.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: