Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović otvorio je danas Treću sednicu Odbora za praćenje sprovođenja IPARD 3 programa i poručio da će to ministarstvo nastaviti da ulaže velike napore kako bi ta sredstva dospela do krajnjih korisnika odnosno poljoprivrednih proizvođača.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVI

On je otvarajući Treću sednicu Odbora za praćenje sprovođenja IPARD 3 programa, naveo podatak da je do kraja 28. juna ove godine u okviru IPARD 2 programskog perioda odobreno ukupno 1.554 projekta sa nešto više od 148 miliona evra podrške Evropske unije (EU), dok je isplaćen i 1.151 projekat sa oko 80 miliona evra evropske podrške uključujući i avansna plaćanja. “Mislim da ovi podaci sami po sebi dovoljno govore koliko je pomoć iz EU za našu poljoprivredu važna”, rekao je Martinović na sednici održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Osvrćući se na sprovođenje IPARD 3 programa, ministar poljoprivrede Srbije je rekao da je prvi javni poziv za meru 1, a to su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava objavljen 23. februara ove godine i da je rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta produžen do 26. jula 2024.

Kako je objasnio, u okviru tog poziva prihvatljive su investicije u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

“Potvrda da među korisnicima vlada veliko zadovoljstvo za programe IPARD-a ogleda se i u tome da je u okviru ovog poziva do sada podneto 244 zahteva”, rekao je ministar.

Novi pozivi se i dalje raspisuju

Martinović je najavio i da se na jesen prema indikativnom planu poziva za 2024. očekuje raspisivanje javnog poziva za sve vrste investicija u okviru mere 3, precizirajući da se radi o investicijama u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, kao i raspisivanje poziva za sve vrste investicije u okviru mere 7, gde se radi o diverzifikaciji poljoprivrednih gazdinstava i razvoju poslovanja.

Na jesen se, kako je kazao, očekuju i još dva poziva u okviru mere 1, od kojih je jedan za nabavku opreme, mašina i mehanizacije, a drugi za kupovinu novog traktora za koji, kako je naglasio, vlada najveće interesovanje. “Što se tiče narednih koraka u sprovođenju IPARD 2 programa akcenat će biti na intenzivnoj isplati korisnika radi što bolje apsorpcije raspoloživih sredstava iz tog programa”, rekao je ministar poljoprivrede.

Martinović je dodao i da je fokus Ministarstva poljoprivrede kada je reč o IPARD 3 programu, potpisivanje finansijskog sporazuma, donošenje pravnog okvira za sprovođenje akreditovanih mera i raspisivanje javnih poziva, kao i priprema akreditacionog paketa za nove mere IPARD 3 programa

. “Želja nam je da u ovom vremenskom razdoblju zajednički radimo još više na boljoj informisanosti i edukaciji naših potencijalnih korisnika ali i da iskoristimo sva stečena iskustva tokom prethodnog perioda u cilju povećanja efikasnosti sprovođenja programa”, rekao je on.

Martinović je zahvalio svima koji su i do sada radili na programima IPARD-a, kao i predstavniku Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (EK) Frank Bolenu sa kojim je danas ranije razgovarao i koji je izrazio svoje očekivanje da će resorno ministarstvo nastaviti saradnju sa EK u oblasti poljoprivrede i posle 2027.

“To znači da je EK, odnosno EU prepoznala Srbiju i naše ministarstvo kao pouzdanog partnera. Na nama je sada da uradimo sve, odnosno da završimo program IPARD 2, da nakon potpisivanja finansijskog sporazuma IPARD 3 pristupimo njegovoj realizaciji, ali isto tako i da već ozbiljno razmišljamo na koji način ćemo da koristimo pretpristupne fondove EU kada je reč o pomoći našoj poljoprivredi i posle 2027”, naglasio je on.

Martinović je dodao i da je 2027. izuzetno značajna godina za Srbiju jer nas te godine očekuje specijalizovana izložba EXPO 2027, koja će se održati u Beogradu i na kojoj ćemo prikazati Evropi i čitavom svetu naša najsavremenija dostignuća u svim oblastima društvenog života, privrede, informacionih tehnologija, kao i poljoprivrede koja se iz godine u godinu ubrzano razvija. Predstavniku Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Frank Bolen kazao je da je situacija u Srbiji kada je reč o korišćenju sredstava iz programa IPARD 2 nije baš najbolja.

“EK je poslednjih par godina u više navrata Srbiji dodala određeno vreme kako biste iskoristili ova sredstva, ali sada kako se program bliži kraju i implementacija programa IPARD 2 se završava, mi već danas znamo da, nažalost, ogroman novac neće biti iskorišćen u korist vaših poljoprivrednika i ruralnih područja”, rekao je on. Bolen je pozvao sve u Srbiji da pokušaju da do kraja godine što je moguće više iskoriste ova sredstva iz IPARD 2 programa, jer novac postoji.

On je naglasio i da Srbija što pre treba da potpiše finansijski sporazum za IPARD 3 program jer će tako dobiti zeleno svetlo na osnovu koga će moći da potpisujete ugovor sa onima koji primaju sredstva.

“Mi računamo na vlasti u Srbiji da obezbede odgovarajuće, kvalifikovane i stabilne uslove u smislu ljudi koji će raditi na strukturama IPARD programa. Od ključnog značaja je da imamo sve ljude tamo gde treba da budu, jer je to jako važno”, rekao je on. Pored članova IPARD III Odbora za praćenje, današnjoj sednici prisustvovali su i predstavnici EK, Delegacije EU u Srbiji, ministarstava finansija i za evropske integracije, kao i Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU, Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i drugi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: