Podeli vest

Istraživanja su pokazala da pozitivan osećaj nakon smeha ostaje s vama čak i nakon osmeh utihne. Humor pomaže da zadržite pozitivan i optimističan pogled na teške situacije, razočaranja i gubitke.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Psiholozi pojašnjavaju da je smeh više od predaha od tuge i bola, i da vam smejanje daje hrabrost i snagu da pronađete nove izvore smisla i nade.

Čak i u najtežim trenucima, smeh – ili čak jednostavno osmeh – mogu daleko pomoći da se osećate bolje. I smeh zaista je zarazan – samo slušanje smeha priprema vaš mozak i priprema vas da se nasmešite i pridružite se zabavi.

Veza između smeha i mentalnog zdravlja

Smeh zaustavlja stresne emocije. Ne možete se osećati anksiozno, ljuto ili tužno dok se smejete.

Smeeh vam pomaže da se opustite i napunite energijom. Smanjuje stres i povećava energiju, omogućavajući vam da ostanete fokusirani i postignete više.

Smeh menja perspektivu, omogućava vam da vidite situacije u realnijem, manje pretećem svetlu. Humoristična perspektiva stvara psihološku distancu, što vam može pomoći da izbegavate osećaj preplavljenosti i umanjite konflikte.

Smeh vas približava drugima, što može imati dubok efekat na sve aspekte vašeg mentalnog i emocionalnog zdravlja.

Gledanje komedija popravlja i zdravlje srca

Jedinstveno medicinsko istraživanje koje su sproveli brazilski kardiolozi, pokazalo da je kod pacijenata koji su gledali televizijske komedije zabeleženo poboljšanje kardiovaskularnih problema.

Studija je pokazala da smeh izaziva širenje tkiva unutar srca – i povećava protok kiseonika kroz telo.

Kod pacijenata sa koronarnim bolestima koji su bili uključeni u terapiju smehom došlo je do smanjenja upalnih procesa i poboljšanja stanja zdravlja, pokazalo je istraživanje.

„Naša studija je otkrila da terapija smehom povećava funkcionalni kapacitet kardiovaskularnog sistema“, rekao je glavni autor studije, profesor Marko Safi, iz bolnice u Porto Alegreu u Brazilu.

Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Evropskog kardiološkog društva u Amsterdamu, najvećoj svetskoj konferenciji za bolesti srca.

Ovo je prva studija ove vrste koju su sproveli naučnici kako bi ispitali da li terapija smehom može poboljšati stanje pacijenata sa srčanim oboljenjima.

U istraživanju je učestvovalo 26 odraslih osoba prosečne starosti 64 godine, kod kojih je dijagnostikovana koronarna arterijska bolest uzrokovana nagomilavanjem plaka u zidovima arterija koje srce snabdevaju krvlju.

Tokom tromesečnog trajanja studije, polovini učesnika je gledala dva različita kanala koji emituju popularne komične sitkome u trajanju od sat vremena svake nedelje. Druga polovina je gledala programe sa dokumentarnim filmovima političke tematike ili o globalnom zagrevanju.

Na kraju, posle 12 nedelja, kod pacijenata koji su gledali komedije zabeleženo je poboljšanje od 10 odsto na testu koji je merio koliko kiseonika njihovo srce može da pumpa u krvotok.

Grupa je takođe pokazala bolje parametre i po drugom kriterijumu koji je testiran, a to je da su im se arterije bolje širile.

Takođe, urađeno im je i nekoliko analiza krvi kojima su mereni inflamatorni biomarkeri, koji pokazuju koliko se plaka nakupilo u krvnim sudovima i da li su ljudi u opasnosti od srčanog ili moždanog udara. Rezultati su pokazali da su ovi inflamatorni markeri značajno smanjeni u poređenju sa kontrolnom grupom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: