Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

HRKALOVIĆ
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je pregledom video snimka nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, a sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.

Na snimku koji je nastao u sklopu operativne obrade “Mangusta”, a koji je dokaz u ovom postupku, vidi se i čuje kako razgovaraju advokat Dragoslav Miša Ognjanović i Dragoslav Miloradović. Obojica su kasnije ubijena, a snimak je nastao 2018. godine.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi da je Hrkalović naložila Milenkoviću da izbriše 39 minuta sa tog snimka, u toku kojih se pominje Hrkalović.

Video snimak traje skoro dva sata, a na njemu se čuje da Ognjanović i Miloradović između ostalog pričaju o Luki Bojoviću, Hrkalovićkinim sastancima sa Darkom Elezom, Velji, ali i njenim eksplicitnim fotografijama.

Naime, Ognjanović je pričao da je Hrkalović nekom policajcu slala svoje fotografije na kojima je oskudno obučena, te da je on Ognjanoviću samo pokazao te fotografije iz svoje ruke, nakon čega je advokat, kako se čuje na snimku, pohvalio njen fizički izgled.

U jednom trenutku čuje se kako Ognjanović kaže “postojalo je sedam mesta, a Hrkalović se pobrinula za pet”, a za ovu rečenicu tužilaštvo tvrdi da je dokaz da je Hrkalović uništila video materijal sa pet kamera koje su snimile ubistvo Vlastimira Miloševića.

Za ubistvo Miloševića su bili optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković, ali su oslobođeni optužbe. Takođe, Ognjanović je rekao za Hrkalović da ima dijagnoze. Branilac optužene Hrkalović Vladimir Đukanović je rekao da pregledani snimak nema nikakve veze sa optuženom, dok je Hrkalović rekla “nije mi bilo prijatno da slušam, po meni ovo nije ništa specijalno i ništa vredno komentarisanja”.

Drugooptuženi Milenković je naveo da je postupao po zakonu i poslao ceo video snimak u tužilaštvo. Sudija je sledeće suđenje zakazala za 20. februar.

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su tokom iznošenja svoje odbrane negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret. Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30.januara 2017. godine u centru Beograda, poznatije kao ubistvo na šinama.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Njen branilac advokat Vladimir Đukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivše Više javne tužilteljke Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića. Sud je Dijani Hrkalović ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom 6.juna u kom je bila od 31. marta i odredio joj meru zabrane napuštana boravišta.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora. Hrkalovi se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe “Principi”, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Optužnim predlogom Hrkalović se tereti da je tražila Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, da se Elez stavi na mere tajnog nadzora. Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje. Sve navode krivičnih prijava protiv nje Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: