Podeli vest

Kongres američke savezne države Tenesi usvojio je zakon kojim se pojedinim nastavnicima i osoblju u javnim školama dozvoljava da nose skriveno oružje i zabranjuje roditeljima i drugim nastavnicima da saznaju ko je naoružan.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/George Walker IV

Ispred Predstavničkog doma Kongresa Tenesija u utorak je održan protest nakon što je donji dom parlamenta usvojio taj zakon sa 68 glasova “za” i 28 “protiv”, objavio je Si-Bi-ES (CBS) njuz.

Zakon treba da potpiše republikanski guverner Tenesija Bil Li da bi stupio na snagu nakon što ga je prethodno usvojio i Senat te američke države. Četiri republikanca u Predstavničkom domu i sve demokrate protivile su se donošenju tog zakona, prema kojem direktor, školski okrug i agencija za sprovođenje zakona moraju da se saglase da dozvole osoblju škole da nosi oružje.

Takođe, prema zakonu koji je usvojen u utorak, zaposleni u školi koji želi da nosi pištolj moraće da ima dozvolu za nošenje pištolja i pisano ovlašćenje direktora škole i lokalnih organa za sprovođenje zakona.

40 sati obike za upotrebu oružja

Trebalo bi da prođu proveru prošlosti, kao i 40 sati obuke iz rukovanja pištoljem.

Prema zakonu, nošenje oružja je zabranjeno na školskim priredbama na stadionima, fiskulturnim i ostalim salama. Oko polovina američkih država dozvoljava nastavnicima ili drugim zaposlenima koji imaju dozvolu da skriveno nose oružje u školama. U Tenesiju, napadač je u martu 2023. godine ubio iz vatrenog oružja u hrišćanskoj školi u Nešvilu troje dece i troje odraslih pre nego što ga je ubila policija.

Transparenti nisu pomogli

Grupa ljudi koja je sa gtransparentima stajala ispred kongresa protivila se usvajanju ovog zakona. Na transparentima je pisalo “Ne ubijajte našu decu”, “Više oružja nije jednako više bezbednosti”, “Sramota”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!