Ne vidimo znakove iz Rusije da ima kapacitete ili nameru da u ovom trenutku bude vojno agresivna protiv ove dve zemlje, rekao je zamenik generalnog sekretara NATO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Nato
Foto: Shutterstock

 Zamenik generalnog sekretara NATO Mirćea DŽoana rekao je danas da ne vidi neposrednu vojnu opasnost po Švedsku i Finsku iz Rusije i uveren je da će članice koje teže ulasku u Severnoatlansku alijansu uspeti da se priključe uprkos protivljenju Turske.

Finska i Švedska su aplicirale za članstvo u NATO prošlog meseca, kao odgovor na ruski napad na Rusiju, ali ih je stopirala Ankara, koja ih optužuje da podržavaju i pružaju utočište kurdskim militantima i ostalim grupama koje Turska smatra terorističkim, preneo je Rojters.

“Sigurni smo da će Švedska i Finska ući u naš savez. Saveznici su zabrinuti, ali i Turska ima neke zabrinutosti koje su legitimne kada je reč o teroristima”, dodao je DŽoana na Samitu demokratije u Kopenhagenu.

Švedska i Finska su navele da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog.

Upitan za bezbednostne garancije nordijskim zemaljama dok ne postanu članice NATO, Džoana je rekao da ne vidi pravi rizik za Finsku i Švedsku od Rusije.

“Ne vidimo znakove iz Rusije da ima kapacitete ili nameru da u ovom trenutku bude vojno agresivna protiv ove dve zemlje. Možemo da tretiramo ovaj period uz povećani oprez, ali ne vidimo stvarni rizik sa vojnog stanovišta za Finsku i Švedsku”, naglasio je DŽoana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: