Podeli vest

Generalni sekretar nato-a jens stoltenberg poručio je danas da je ”došlo vreme” da članice alijanse ponovo razmotre pojedina ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja koje je isporučeno ukrajini, dok saveznici ostaju podeljeni kada je u pitanju korišćenje njihovog oružja na meta unutar rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stoltenberg
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Stoltenberg je to izjavio u okviru neformalnog sastaka ministara spoljnih poslova zemalja članica nato-a u pragu, uočI samita alijanse u julu u vašingtonu.

On je prošle nedelje u intervjuu za ekonomist pozvao saveznike da povuku zabranu ukrajini da koristi oružje alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji ruske federacije

Ekonomist je naveo da je stoltenbergova jasna, iako neimenovana meta bila “Politika koju vodi predsednik sad džozef bajden”, a kojom on određuje ciljeve koje ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Ukrajinski predsednik volodimir zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u harkovskoj oblasti.

Rojters navodi su članice podeljene, a da među pojedinim saveznicima vlada strah da bi takvo odobrenje moglo da uvuče nato u direktan sukob s rusijom.

Ruski predsednik vladimir putin prethodno je upozorio da bi male evropske zemlje snosile ”ozbiljne posledice” ukoliko nato oružje pogodi mete unutar ruske federacije.

Stoltenberg je u utorak na sastanku saveta za spoljne poslove eu naglasio da nato ima dva zadatka u ovom ratu – jedan je podržati ukrajinu, osigurati da ukrajina prevlada, a drugi je sprečiti da ovaj rat eskalira dalje od ukrajine, da postane punopravni sukob između nato I rusije.

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja I obučavanja I direktnog vojnog angažovanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…