Podeli vest

Kina bi mogla da organizuje mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovale rusija I ukrajina, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova sergej lavrov.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lavrov
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC/

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora pekinga da rešI ukrajinsku krizu.

„delimo stav (kine) da se pre svega treba pozabaviti osnovnim uzrocima sukoba I zaštititi pravne interese svih strana, uz naknadne sporazume zasnovane na principu jednake I nedeljive bezbednosti“, rekao je lavrov u intervjuu za ria novosti.

Naglasio je da to ovo podrazumeva poštovanje realnosti na terenu, koja “Odražava volju ljudi koji tamo žive”.

Rusija je više puta pozivala na razgovore uz preduslov da kijev I zapad priznaju njegove teritorijalne dobiti u ukrajini, ali je kijev odbio te predloge.

Švajcarska će u junu biti domaćin konferencije o takozvanoj ukrajinskoj ”formuli mira” u letovalištu burgenštok u blizini lucerna u centralnoj švajcarskoj.

Ruska ambasada u švajcarskoj je potvrdila da ”švajcarske vlasti nisu poslale rusiji poziv za konferenciju u burgenstoku”.

Portparol kremlja dmitrij peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o ukrajini bez rusije besmisleni I da su, u stvari, ”pregovarački proces bez svrhe”.

Isporuka F-16 Kijevu signal da je NATO spreman na sve

Moskva će isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, koji ukazuje da je taj vojni blok spreman na sve, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema rečima Lavrova, borbeni avioni F-16 se već dugo koriste u okviru zajedničkih nuklearnih misija NATO-a.

Rusija je, dodao je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje.

“NATO pokušava da signalizira da je bukvalno spreman na sve u Ukrajini. Ne možemo a da ne smatramo isporuku ovih sistema kijevskom režimu namerno signalizirajuću akciju NATO-a u nuklearnoj sferi”, rekao je Lavrov u intervjuu za Rusija danas.

Lavrov je ocenio da snabdevanje Kijeva sve destruktivnijim oružjem potvrđuje nevoljnost Zapada da okonča sukob u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, F-16 neće promeniti situaciju na ratištu, jer će biti uništeni kao i druge vrste naoružanja koje zemlje NATO-a isporučuju Ukrajini.

Lavrov je upozorio Zapad na nuklearnu eskalaciju, koja bi mogla da dovede do “katastrofalnih posledica”.

Predsednik Vladimir Putin naredio je vežbu ranije ovog meseca kako bi se testirala sposobnost Rusije da koristi nestrateško nuklearno oružje, a taj potez je opisan kao reakcija na neprijateljske izjave Zapada.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će Ukrajini isporučiti lovce F-16 američke proizvodnje, iako nijedan do sada nije isporučen. Međutim, ranije u maju, danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će prvi avioni stići u Ukrajinu “narednog meseca”.

Ukrajinski piloti trenutno se obučavaju za avione F-16 u Rumuniji, gde je krajem prošle godine otvorena škola letenja koju podržava NATO.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: