Podeli vest

Savet Evropske unije odobrio je danas povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će državama članicama biti dozvoljeno da podrže njegovu modernizaciju na sledećoj konferenciji o ETC-u.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet evrope
Foto: Shutterstock

Kako se navodi, ove odluke su povezane jer čine dva stuba političkog kompromisa poznatog kao belgijska mapa puta o Energetskoj povelji.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) je multilateralni sporazum koji je stupio na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti investicija i trgovini u energetskom sektoru.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu sa Pariskim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, u 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

Države članice koje žele da ostanu ugovorne strane ETC-a nakon povlačenja EU i Euratoma moći će da glasaju tokom predstojeće konferencije o Energetskoj povelje, koja se očekuje do kraja 2024, tako što će odobriti ili se protiviti usvajanju modernizovanog sporazuma.

Evropski parlament (EP) je u aprilu dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji pošto se smatra da taj sporazum podriva napore za borbu protiv klimatskih promena i prelazak na ekološke izvore energije, prenosi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…