Podeli vest

U pozadini debate o legalizaciji kanabisa, istraživači koji se bave funkcionisanjem mozga upozoravaju na opasnosti i posebno podvlače da su deca i mladi ti koji su najvećem riziku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

Istraživač mozga prof. Martin Korte sa TU Braunšvajg objašnjava za nemački magazin 24 sata koliko kanabis može biti opasan za decu i mlade.

„Kanabinoidi imaju poseban efekat na prednji režanj, važan deo našeg frontalnog mozga. Ovaj deo mozga nam daje mogućnost da planiramo akcije, rešavamo probleme i kontrolišemo impulse. Ako mladi redovno puše travu, rizikuju smanjenje ovih sposobnosti, impulsivnije reaguju i teško se koncentrišu. Sve u svemu, mentalni učinak opada.”

Nemačka kompanija za zdravstveno osiguranje KKH naručila je sveobuhvatnu anketu roditelja na temu legalizacije kanabisa.

Rezultati ove ankete očito su u skladu sa upozorenjima lekara.

Jasna većina smatra da česta upotreba kanabisa kod dece i mladih ima negativne fizičke i psihološke posledice : skoro tri četvrtine roditelja (73 procenta) strahuje od oštećenja mozga ili drugih problema kao što je pospanost. Skoro isto toliko (70 odsto) veruje da to dovodi do psiholoških problema kao što su promene raspoloženja ili anksioznost. Dobre dve trećine ispitanih roditelja (69 odsto) smatra da česta upotreba kanabisa čini decu i mlade zavisnima. 64 odsto strahuje od pada uspeha u školi, 55 odsto misli da bi maloletnici mogli da krenu pogrešnim putem.

Prema KKH, često pušenje trave takođe može aktivirati regione u mozgu koji izazivaju halucinacije i dovode do psihotičnih simptoma . Što su potrošači mlađi, to je veći rizik od svih ovih efekata. 

Upravo zbog toga svi smatraju da se pod pritiskom ne sme popustiti da se uvede legalizacija marihuane bez široke rasprave o tome


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: