Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka uvek podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

On je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom rekao da je srećan što Srbija i Grčka neguju dobre prijateljske i bratske odnose i što je sa Micotakisom razgovarao o svim aspektima bilateralne saradnje.


On je podsetio da ove godine dve zemlje obeležavaju 145 godišnjicu i da će ovo biti važna godina i ogromnog rasta naših ekonomskih odnosa i trgovinske saradnje, ali i godina u kojoj će se održati četvrti savet za saradnju.
“Imali smo otvoren, iskren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Mnogo sam naučio od njega, saznao sam o važnim stvarima koje mi nisu na takav način bile poznate jer nismo deo EU”, rekao je Vučić.

Vučić:SRB čvrsto opredeljena za ubrzanje puta ka EU,ali očekujemo jasne signale

“Rekao sam da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Istakao je da je govorio sa Micotakisom i o PEM konvenciji, tzv. zelenim trakama, kao i Agendi rasta. “Ali sam isto tako rekao da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako da u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu”, naglasio je Vučić.


Predsednik Srbije je istakao da je Grčka jedan od značajnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu i napomenuo da se tokom razgvora postavilo pitanje ima li Srbija neke druge alternative, neke druge puteve i želi li Srbija da bude deo EU, ali i želi li Evropa da Srbija bude deo EU.
“Razgovarali smo o nečemu što mi nazivamo agendom Ekspo 2027. godine. Rekao sam premijeru Micotakisu da je naš cilj i ostvariv san da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto domaćeg proizvoda od 100 milijardi evra”, rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Podsetio je da je pre samo deset godina ukupna vrednost BDP Srbije bila 32 milijarde evra, dok je danas 69,5 milijardi.
“Mi verujemo da za četiri godine možemo da dostignemo cifru od 100 milijardi evra. To bi pokazivalo jedan strahoviti napredak, jedan kvantni skok u pravom smislu te reči koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna podrška i grčkih prijatelja”, naveo je Vučić.


Kaže da je došlo sada 35 grčkih firmi koje će učestovati danas na poslovnom forumu dve zemlje i dodao da je moglo da ih dođe i 200 koliki je interes za saradnju.
“I mi želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama koje hoće da zarade novac u Srbiji, a koje nama mogu da pomognu, jer mi nemamo kapaciteta da izvedemo sve ono za šta smo obezbedili novac. Paradoksalnop zvuči, ali Srbija nema problema s novcem. Mi imamo problema s kapacitetima kako da izgradimo, kako da napravimo sve ono za šta smo novac obezbedili”, rekao je Vučić.


Dodao je da je malo zemalja koje u svetu imaju taj problem.
“Mi imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve ono što mi moramo da napravimo u godinama koje su pred nama. I zato sam zamolio premijera Micotakisa da onaj deo grčkih kompanija koji mogu, pored onoga što rade u Grčkoj i nekim drugim zemljama, da ih pošalju u Srbiju i da nam pomognu u ostvarivanju i ovih naših snova, ali i u ostvarivanju važnih zadataka koji su pred nama”, naveo je predsednik Srbije

Vučić: Sa Micotakisom razgovor o unapređenju saradnje u raznim oblastima

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su tema razgovora bili i saradnja elektroprivreda dve zemlje, transport i infrastruktura.
“Gradimo brzu prugu Beograd – Niš, ostaje da se to premosti kroz teritoriju Severne Makedonije. Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom. To nam je važno i zbog naših turista kojima će Solun da bude blizu”, rekao je Vučić.


Istakao je da je to važno i zbog toga jer je Srbiji potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći.
“Važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo luke, nemamo problem da zakupljujemo luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom to će nam biti potrebno. Od Crne Gore smo tražili pristup Luke Bar, ali nam je potreban i brži izvoz u svet”, rekao je Vučić.


Prema njegovim rečima, tema razgovora su bili železniči, lučki saobraćaj, infrastrukturno povezivanje.
“Srbija je ekonomski mala, ali veća nego sve ostale zemlje na Zapadnom Balkanu. U privlačenju stranih investicija činimo 62, izvozu 54 odsto Zapadnog Balkana, u BDP-u smo 50 odsto. Čini mi se da to govori o važnosti Srbije. Znamo koliko je to manje od Grčke”, rekao je on.


Dodao je da su razgovarali i o turizmu i turističkom povezivanju.
“Grčka je Srbima druga kuća”, rekao je predsednik Srbije.


On je zahvalio Micotakisu na svemu i naglasio da će 2024. godina biti velika godina uspeha i rasta u odnosima Beograda i Atine.
“Molim vas da što češće dolazite u Beograd kao u vašu kuću”, poručio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.