Podeli vest

Uzastopni toplotni talasi ugrožavaju sposobnost prirode da ljudima obezbedi hranu, kažu istraživači i upozoravaju na “tiho umiranje” u okeanima usred rekordnih temperatura koje prže Zemlju, piše Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

suša
Foto: Pixabay

Prema pisanju lista, toplotni talasi koji se šire Evropom, SAD i Kinom ugrožavaju ljudske živote, kao i kopno i more do kojih oni zavise.

“Naš sistem ishrane je globalan. Postoje sve veći rizici od istovremenih velikih gubitaka useva u različitim regionima u svetu, što će zaista uticati na dostupnost hrane i njenu cenu. U narednim decenijama to je jedna od stvari kojih se zaista plašim”, rekao je Džon Maršam, profesor sa Univerziteta u Lidsu.

Toplotni talas koji je 2018. godine zahvatio Evropu doveo je do višestrukih neuspeha useva i gubitka prinosa do 50 odsto u centralnoj i severnoj Evropi.

Očekuje se da će toplotni talasi postati 12 puta češći do 2040. godine u poređenju sa nivoima pre zagrevanja. Iako jedan toplotni talas možda neće ubiti ekosistem, duži i češći događaji značiće da priroda nema vremena da se oporavi.

“Ljudi su generalno izolovani od uticaja vremenskih prilika od kojih svi zavisimo. Idemo u prodavnice da kupimo hranu – ne uzgajamo je sami, ali ako razgovarate sa poljoprivrednicima bilo gde u svetu, oni su izuzetno svesni šta vreme čini i koji je njegov uticaj na poljoprivredu”, naveo je profesor Maršam.

Profesorka sa Univerziteta u Bristolu Danijela Šmit rekle je da “često razmišljamo o uticajima na ekosistema na kopnu”.

“To je lako uočiti – biljke venu, a životinje postaju previše vruće. Međutim, ljudim uglavnom ne razmišljaju o morskim toplotnim talasima. To je ono što me zaista brine – to nevidljivo, tiho umiranje”, navela je ona.

Neki od najranjivijih ekosistema su oni koji su navikli da imaju stabilnu temperaturu tokom cele godine, kao što su vrste u tropskim okeanima.

Očekuje se da će zagrevanje od dva stepena Celzijusa u suštini izbrisati tropske koralne grebene.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…