Podeli vest

Najpoznatiji i prvi haker na svetu Kevin Mitnik, koji je nekada bio jedan od najtraženijih sajber kriminalaca američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), preminuo je u 59. godini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kevin mitnik
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Cavaretta, File

Mitnik je preminuo u nedelju posle 14 meseci borbe sa rakom pankreasa, objavio je BBC.

On je proveo pet godina u zatvoru zbog kompjuterske i internet prevare nakon što ga je FBI tražio dve godine 90-ih godina prošlog veka.

Nakon puštanja na slobodu 2000. godine, postao je poznati haker “belog šešira”, konsultant za sajber bezbednost i pisac.

Mitnik je odrastao u dolini San Fernando u Kaliforniji kao jedinac sklon nestašlucima, sa prkosnim stavom prema autoritetu i ljubavlju prema magiji.

Mitnik je tokom 1990-ih hakovao vladine veb stranice i korporativne mreže, uključujući “Pacific Bell” kada je ukrao korporativne podatke i informacije o kreditnim karticama. Istražitelji su ga prozvali “najtraženijim” hakerom na svetu.

Dvogodišnja potraga FBI širom SAD dovela je do hapšenja Mitnika 1995. godine i na kraju je priznao krivicu za kompjutersku i internet prevaru i osuđen je na pet godina zatvora.

Vlasti su verovale da je imao pristup korporativnim poslovnim tajnama vrednim milione dolara.

U memoarima iz 2011. godine, “Ghost in the Vires”, Mitnik je negirao da je koristio svoje veštine za krađu ili eksploataciju informacija radi sticanja finansijske dobiti.

“Svako ko voli da igra šah zna da je dovoljno da pobedi svog protivnika. Ne morate da opljačkate njegovo kraljevstvo ili da zaplenite njegovu imovinu da bi se isplatilo”, istakao je Mitnik.

Njegovo hapšenje dovelo je do osnivanja pokreta u hakerskoj zajednici pod nazivom “Oslobodi Kevina” koji je lobirao za njegovo oslobađanje.

Nakon izlaska iz zatvora, Mitnik je postao haker “belog šešira”, pisac i javni govornik, a 2003. godine osnovao je “Mitnick Security Consulting”, firmu koja je savetovala kompanije sa liste Fortune 500 i vladine agencije o sajber bezbednosti. Mitnik je 2011. godine postao suvlasnik KnovBe4 koji je nudio obuke o bezbednosti na internetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: