Podeli vest

Stručnjaci su otkrili novi zlonamerni sajber virus koji krade lične podatke iz nove čet aplikacije – ČetGPT, najsavremenijeg modela veštačke inteligencije (AI) za obradu jezika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Sajber kriminalci distribuiraju virus preko društvene mreže Facebook, nudeći lažnu desktop verziju ČetGPT, navode istraživači kompanije Kasperski.

Korisnici dobijaju virus, tzv. “trojanac”, pod nazivom Fobo, koji krade osetljive informacije, kao što su podaci za pristup mrežama Facebook, TikTok i Google nalozima, kao i lični i korporativni finansijski podaci.

Instalacija programa se odvija bez znanja korisnika na njihovim računarima.

Ovakav virus krade akreditive za prijavu i pokušava da dobije dodatne informacije, na primer o iznosu potrošenom na oglašavanje i trenutnom bilansu poslovnih naloga.

“Korisnici moraju biti dobro informisani i oprezni, da bi mogli da se zaštite od ove vrste napada”, izjavila je stručnjak za bezbednost u kompaniji Karsperski Darja Ivanova.

Stručnjaci upozoravaju da prevaranti prave lažne grupe na društvenim mrežama u kojima objavljuju naizgled zvanične postove sa vestima o uslugama i promovišu program koji se predstavlja kao desktop klijent za ČetGPT.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: