Podeli vest

Pšenica je u jako dobrom stanju i već krajem sledećeg meseca kreće prva žetva, naglasio je Nedimović

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nedimović
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ARHIVA

Srbija pridaje veliki značaj obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica, o tome najbolje govori i nedavno obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, i narod ne treba da bude zabrinut, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je tokom gostovanja na TV Prva, rekao da su naše zalihe žitarica dobre i da je prošle godine bilo zasejano negde oko 598.000 hektara pšenice, a da je 632.000 tona i 732.000 hektara zasejano 2022.godine.

“Pšenica je u jako dobrom stanju i već krajem sledećeg meseca kreće prva žetva”, naglasio je Nedimović.

Od ovogodišnje žetve očekuje blizu 3.5 miliona tona pšenice, što bi prema njegovim rečima, sa prelaznim zalihama iznosilo skoro 4.5 milona tona, a Srbija je potrosila 1.6 miliona tona u 2021.godini.

“Imamo dovljno pšenice za sebe i dovoljno da izvezemo”, poručio je Nedimović, uz napomenu da je prvo potrebno proceniti kolike su domaće potrebe.

On je rekao i da je sa kukuruzom situacija dobra, a da je prošle godine 1.020 miliona hektara zasejano uz prinos zbog sušne godine od 6 miliona tona, a ove godine 950.000 hiljada hektara, ali uz očekivani prinos od oko 7 miliona tona.

Nedimović je naveo da Srbija potroši oko 4,3 miliona tona kukuruza, a da će uz prelazne zalihe imati duplo više.

Govoreći o cenama i zalihama suncokretovog ulja naglasio je da ova namernica u Srbiji košta 1,6 evra, godišnje trošimo 82.000 tona ili 82 miliona boca, a prouzvede se 278 miliona boca ili 278.000 tona.

“Ove godine sa prelaznim zalihama očekujemo još više i da taj višak bude puta tri, a u Austriji ono košta pet evra, a u Hrvatskoj skoro tri”, rekao je Nedimović.

Cena ulja će, kaže, ostati ista, a proizvođači očekuju da će zbog svega navedenog imati dobru zaradu od izvoza.

Ministar je izjavio da je ove godine posejano 35.000 hektara šećerne repe, a da je godišnja potrošnja šećera 250.000 tona i da se očekuje da ga imamo 340.000 tona , što je, kako je objasno nekarakteristično za zemlje Evrope koje uglavnom šećer uvoze.

On je zaključio da će ove godine biti dobar bilans za Srbiju, sa aspekta izvoza poljoprivrednih proizvoda i saopštio da očekuje visoku cenu žitarica, ali da “vlada vodi računa i balansira sve to zbog kupaca”.

U odgovoru na pitanje da li će voditi isti resor u novoj vladi, Nedimović je rekao i da je na funkciji ministra poljoprivrede već šest godina i da je “to i previše” , kao i da će možda biti “neki novi ljudi koji nose nove ideje i energiju”, ali da se “za to pitaju stranka i predsednik Vučić”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: