Podeli vest

Šef srpske diplomatije, Nikola Selaković, rekao je, gostujući na RTS-u, da je srpska diplomatija u službi države Srbije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
Foto: Shutterstock

Srbija se trudi da potpuno samostalno donosi odluke koje se tiču njene sudbine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dodajući da je u našim rukama postupanje naše države kada su u pitanju određeni zahtevi u procesu evropskih integracija.

Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federeciji, ali ono što je naš prioritetan cilj jeste brži evropski put, da bismo promenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko ko ozbiljno drži finansijsku disciplinu u javnim finansijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Evropi, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije rekao je, gostujući na RTS-u, da je srpska diplomatija u službi države Srbije.

“Srbija je jedna od retkih suverenih država u Evropi i svetu, sa ponosom mogu da kažem, koja se trudi da potpuno samostalno i suvereno donosi odluke koje se tiču njene sudbine”, rekao je Selaković.

Govoreći o obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića naciji pre dva dana, Selaković kaže da se pokazalo ono po čemu se on razlikuje od mnogih drugih lidera, da je izašao pred narod sa pričom koja nije laka i lepa za slušanje, ali koja je vrlo racionalna, istinita, da svima pokaže koliko je težak i kompleksan ovaj momenat kroz koji svet prolazi – i Srbija kao deo Evrope i sveta.

“Skrenuo je pažnju na ponašanje onih država koje su poznate po ozbiljnom pristupu problemima, stvarima, ovoga puta je to i država Srbija”, kaže Selaković.

Prema njegovim rečima, svet se nalazi u trenutku promene političke arhitekture.

“Moramo da se prilagođavamo određenim okolnostima, evropskim, globalnim. Predsednik Vučić izašao je sa planom od deset tačaka pokazujući koliko je ozbiljan naš pristup nadolazećoj krizi”, ističe ministar Selaković.

“Mi u evropske integracije ulazimo iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je činjenica da gotovo 65 odsto trgovinske razmene se obavlja sa državama članicama EU, najveći investitori i najveći pojedinačni donatori su iz EU, da smo sa stotinama hiljada radnih msesta u Srbiji vezani za kompanije koje su u vlasništvu kompanija iz dražva članica EU, četiri od naših osam suseda su već u EU”, napominje Selaković.

On je dodao da cena koju treba da platimo je ona koju su plaćale i druge države koje su ulazile u EU.

“Moramo da se trudimo da bude za nas što manja, da za što manje dobijemo što više, to je pravilo racionalnog poslovanja, pravilo dobre uprave”, kaže Selaković.

Na konstataciju da će Zapad tražiti da priznamo Kosovo, da bi mogli da kažu Putinu da nema pravnog presedana, on kaže da Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome.

“Borićemo se da ona ne ide u tom smeru, borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borićemo se još jače”, navodi Selaković.

“Mi smo ti koji tvrdimo da je napravljen presedan koji će biti korišćen. Govorim o ovome na osnovu razgovara koje sam imao sa mnogim ministrima diplomatije iz Latinske Amerike, Afrike, Azije koji su svesni toga”, kaže Selaković.

Ističe da je svet pun problema kao što je problem KiM, ne postoji identičan problem, ali problem secesija određenih delova teritorine država postoji u čitavom svetu, stotine su takvih primera.

Pravljanje jednog presedana može da izrodi jednu vrstu devijantnog pravila koje će se primnjivati u drugim slučajevima, naveo je Selaković.

“Putin je pomenuo slučaj KiM, pomenuo je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Predstavnici Prištine pominju to mišljenje u SB UN, to je mišljenje kome je tada srpska vrhuška doprinela postavljajući pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde”, kaže Selaković.

“Moramo da se borimo za naše interese na KiM, interese države Srbije za interese srpskog naroda. Ne znam da li je u ovom periodu od 23 godine ikada država u dužem vremenskom periodu borila uspešpnije nego u ovih deset godina, a da nam je manevarski prostor neuporedivo gori, napominje Selaković.

Selaković kaže da nećemo sedeti vezanih ruku i nogu, biti nezainterersovani, borićemo se na svaki mogući način.

“Nije tajna, Priština ima većinu država članica Saveta Evrope na svojoj strani, ali nema principe na svojoj strani, šta neko mora da bude da bi mogao da uđe”, napominje Selaković.

Svako onaj ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku vara se, nećemo, kaže on i dodaje da će se aktivirati svaka moguća politika odbrane interesa države Srbije i srpskog naroda na KiM.

Selaković je istakao da bi trebalo da 16. maja bude na radnom ručku u Briselu povodom održavanja Saveta za spoljne poslove EU, na kome će Zapadni Balkan biti glavna tema.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: