Podeli vest

Negovateljska ustanova San Rafaele u Lećeu u Italiji, u kojoj su smešteni pacijenti koji boluju od Alchajmerove bolesti, počela je da u okviru terapija svojim pacijentima daje Barbi lutke, kako bi se poboljšali kognitivni procesi i vizuelni i telesni kontakt kod obolelih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BARBI
Foto: Pixabay

”Terapija lutkama deo je takozvanih nefarmakoloških intervencija koje se koriste u lečenju demencije. One mogu pospešiti vizuelni i telesni kontakt, taktilnu kontrolu, a kroz dijalog sa Barbi lutkom, mogu se stimulisati kognitivni procesi i pamćenje, olakšati dijalog, relacioni kapacitet, popraviti opuštanje i emocionalni procesi, smanjiti poremećaji u ponašanju i spavanju, razdražljivost, i osećaj depresije”, rekla je psihološkinja Marija Đovano Pecuto, a prenosi agencija Ansa.

Pacijenti su isprva bili nepoverljivi prema lutkama, ali su ubrzo počeli da se prema lutkama odnose kao da nikad nisu ni prestali da se sa nima igraju, pa su počeli da sa njima razgovaraju, menjaju frizure i odeću i slično, navode iz ustanove San Rafaele.

”Reakcija je bila iznenađujuća.Pacijenti sa Alchajmerovom mogli su da odaberu lutku kojom će se igrati,a igranje sa Barbi lutkom nije kao igradnje sa drugim lutkama, pošto to nije kao kada se igrate sa drugim lutkama”, rekla je vaspitačica u San Rafaeleu, Irena Patruno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…