Podeli vest

Ukoliko ste u svom haosu tržišta nekretnina uspeli da pronađete najpovoljniju opciju nemojte zanemariti dodatne troškove. Ovi dodatni troškovi kod kupovine nekretnina vas mogu koštati dodatnih pet procenata od cene nekretnine, pa ih uračunajte na vreme.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

nekretnine
Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine stana, stručnjaci predlažu da na osnovnu cenu uvek dodate pet procenata. Upravo toliko koštaće vas dodatni troškovi prateće dokumentacije, a evo šta to zapravo znači.

Bilo da nekretninu kupujete za keš ili kredit, odmah uračunajte overu ugovora kod notara koja vas može koštati od 200-600 evra u zavisnosti od cene nekretnine.

Ukoliko stan kupujete uz pomoć agencije računajte na dodatnih oko 2% od cene nekretnine za agencijsku proviziju. Ovaj procenat može da varira, pa je visina naknade prvo pitanje koje bi trebalo da postavite agentima.

Ako stan kupujete samostalno, računajte i troškove advokata koji vam sačinjava ugovor i ostala prateća dokumenta. Taj iznos varira, ali bi mogao da vas staje oko 500 evra.

I banke će vam uzeti svoje. Transfer novca će vas koštati od 50 do par stotina evra, u zavisnosti od vaše banke. Najbolja opcija je da i kupac i prodavac imaju devizni račun u istoj banci.

Kada banka uzme svoje, sledi i država koja uzima 2,5 % od procenjene vrednosti nekretnine za porez na prenos apsolutnih prava. Ovo bi trebalo da bude obaveza prodavca, ali je u praksi plaća kupac. Ovaj porez ne plaćaju kupci nekretnina u novogradnji koji plaćaju PDV.

Olakšavajuća okolnost postoji za one koji kupuju svoju prvu nekretninu, pa oni imaju pravo na poresko oslobađanje za 40 kvadrata i po 15 kvadrata za svakog člana porodice bez nekretnine.

Dodatni trošak koji iznosi oko 50 evra je i onaj za uknjižbu nekretnine.

Ukoliko stan kupujete uz pomoć kredita dodajte i troškove procenitelja oko 100 evra, overu založne izjave oko 200 evra, taksu za upis hipoteke koja može biti i oko 500 evra za kredit od 80.000 evra.

Sumirano, uvek budite spemni na 5% vrednosti nekretnine kao dodatni trošak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: