Podeli vest

OIK odbio prigovare, ali je Albanska koalicija najavila da će se za poništavanje izbora i novo glasanje boriti i pred RIK-om i Upravnim sudom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila je prigovor Koalicije Albanaca doline, kojim se traži poništavanje ponovljenih parlamentarnih izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, održanih 27. maja.

Protiv usvajanja prigovora glasalo je devetoro članova OIK ispred srpskih stranaka i izbornih lista, koji čine većinu u komisiji, dok je na drugoj strani bilo sedam predstavnika albanskih stranaka, prenose Bujanovačke.

U prigovoru su navedena tri razloga za poništavanje glasanja – povreda tajnosti glasanja, omogućavanje glasanja licu bez ličnih dokumenata i sigurnosna “zatvorenica” za vreću sa biračkim materijalom, koju birački odbor, navodno, nije predao OIK po zatvaranju biračkog mesta.

Iz albanske koalicije tvrde da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Prema navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istoj osobi, za koju je ranije SPS tvrdio da je glasala bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni izbori od 28. aprila.

OIK je utvrdila da u izvodu iz biračkog spiska stoji potpis lica pod rednim brojem 868, da je glasalo, a koalicija je priložila potvrdu nadležnih organa da taj građanin nema biometrijske isprave.

Albanska koalicija koju predvodi Šaip Kamberi ranije je najavila da će se za poništavanje izbora i novo glasanje boriti i pred Republičkom izbornom komisijom (RIK) i Upravnim sudom


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: