Podeli vest

Svečanim prijemom u Starom dvoru danas je obeležena slava grada Beograda – Spasovdan

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

patrijarh porfirije
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Prijemu su prisustvovali predsednik Narodne skupština Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavnici Grada Beograda, sprskih opština sa Kosova i Metohije, diplomatskog kora, ličnosti iz javnog života…, a prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije i ovogodišnji domaćin slave, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Patrijarh je rekao da slaveći slavu svako projavljuje svoj pogled na svet odnosno svoj sistem vrednosti po kojima ustrojava svoj život.

“Grad Beograd vekovima oblikuje sebe verom u Boga i pre svega hrišćanskom, pravoslavnom verom, a to znači da je onda i život građana kroz razne epohe izgrađivan na tim vrednostima”, rekao je patrijarh.

Podsetio je da je ove godine organizovana litija pod nazivom “Beograd se moli za mir”.

“Litija u principu jeste molitva i ove godine molićemo se za mir. Iako se uvek molimo za mir u svetu, u naše dane naročito je to potrebno, a da je tako pokazuje činjenica da se o njemu inače mnogo govori”, rekao je patrijarh.

Kako je rekao, ako bismo gledali istoriju ljudskog roda moglo bi se konstatovati da je to u najmanju ruku koliko istorija napretka toliko i istorija nemira, ratovanja.

“Oslanjajući se samo na svoje sposobnosti, kapacotete, umeća i pamet nismo baš uvek uspevali da međusobno gradimo mir…živimo u paradoksu da se ni o čemu ne govori toliko kao o miru i malo ko govori o miru kao oni koji proizvode oruđa nemira, oni koji proizvode oružja. Šta više ne samo da ih proizvode nego od te proizvodnje i veoma dobro žive”, rekao je patrijarh.

To je, naveo je, rezultat pokušaja čoveka i ljudskih zajednica da sami dođu do mira, a zapravo je, ukazuje, potrebna i molitva.

“Ono što ljudi ne mogu sami neophodno je da izmolimo od Boga, u najmanju ruku da se molimo Bogu da nam prosveti um, zagreje srce i vrati na ono što je fundamentalno, a u isto vreme i univerzlano, a to su principi vere , principi Jevanđelja”, rekao je patrijarh.

Naveo je da ti principi za krajnji rezultat imaju ljubav ne samo kao naprosto emociju već ljubav kao smisao i temelj postojanja, ljubav koja podrazuneva uvek drugoga.

“Čestitajući današnju slavu, u ime svih nas ovde sabranih, upućujem i sa ovog mesta molitvu Gospodu da da mir svetu, a naročito mir u Ukrajini, da pomogne svima koji su na bilo koji način akteri i učesnici proizvodenje nemira i rata u Ukrajini da razumeju ovi poruku praznika Vaznesenja Gospodnjeg, ali i poruku i istinu jevanđeljsku”, rekao je patrijarh Porfirije.

Vesić je podsetio da, od kako je Beograd 1403. godine u vreme despota Stefana Lazarevića postao srpska prestonica, u čast obnove i napretka slavimo Vaznesenje gospodnje – Spasovdan.

Naveo je da je vaznesenje simbol Hristove pobede kome je prethodilo vaskrsenje i dodao da su to dve pobede koje ne idu jedna bez druge.

“Uzdizanju mora da prethodi vaskrsenje. Pojedinac ili narod ili instucija ne mogu da se podignu ako prethodno nisu vaskrsli duhom. Osim vesrke poruke, vaznesenje ima simboličku i veoma važnu poruku o pobedi dobra nad zlom i o mogućnosti vaskrsenja i vaznesenja”, rekao je Vesić.

Podsetio je da je Beograd stradao mnogo puta i da se svaki put uzdizao i istakao da se u tom uzdizanju vidi sila i snaga naše vere, te da zato danas razumemo zašto je despot Stefan Lazarević baš Spasovdan uzeo za slavu našeg grada.

Naveo je da je za samo nekoliko decenija despot Stefan načinio od Srbije snažnu i bogatu zemlju, a od Beograda jednu od najsnažnijih evropskih tvrđava.

“Pripadamo narodu koji duže od osam vekova ima svoj ustav i svoje zakone. Živimo u gradu koji više od šest vekova slavi svoju slavu. Koliko naroda na ovom svetu može da se pohvali time? Zato kada pričamo o istoriji ne nasedajmo na lažne dileme ili lažne izbore koji se stavljaju pred nas, prošlost ili sadašnjost, na priče da imamo budućnost samo ako zaboravimo prošlost, svoju kulturu, tradiciju i svoju istoriju. Istoriju pamtimo, od nje učimo i takvi ponosno koračamo u budućnost”, rekao je Vesić.

Naveo je da je slava prilika da se okupi porodica, da se složimo i zajedno slavimo svog sveca i Boga.

“Naša beogradska porodica je velika jer ima oko dva miliona članova. Naša slava je prilika da se svi okupimo, zaboravimo na sve razlike, svađe, interese…da danas, na Spasovdan, makar jedan dan koračamo svi u istoj koloni i istom pravcu od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save i da izaberemo, makar danas, ono što nas spaja…”, rekao je Vesić i zaključio:

“Danas svi slavimo samo Beograd i našu slavu i da budemo ujedinjeni. Ako to možemo jedan dan možda ćemo lakše da rešavamo različitosti i probleme u budućnosti. Ne znam da li mi to zaslužujemo, nije nama nama da o tome sudimo, ali Beograd to svakako zaslužuje. Srećna slava”.

U kulturno-umetničkom programu na prijemu su nastupali hor Hrama Svetog Dimitrija, hor Dečjeg kulturnog centra Beograda…


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: