Podeli vest

Berlin očekuje da će Priština uputiti ustavnom sudu tzv. Kosova nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je sačinio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, što bi bio preduslov za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, preneo je Dojče vele na albaskom jeziku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BUNDESTAG NEMAČKA
Foto: Shutterstock

”Prošle jeseni specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, predstavio je vladama Kosova i Srbije nacrt statuta ZSO. Ovaj nacrt statuta uzima u obzir sve crvene linije definisane ustavnim zakonom Kosova. Nemačka vlada je mišljenja da bi dvotrećinska većina u Komitetu ministara Saveta Evrope za zahtev Kosova za članstvo bila obezbeđena ako bi Kurtijeva vlada podnela ovaj nacrt Ustavnom sudu na razmatranje pred sastanak Komiteta ministara”, navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na upit Dojče veleu.

Dodaje se da kada taj korak bude preduzet, glasanje o članstvu Prištine može da bude stavljeno na dnevni red.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ranije danas apelovala je na Prištinu da što pre ispuni uslove kako bi Nemačka mogla da ohrabri većinu za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Ona je novinarima, uoči početka sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu, iznela tvrdnju da bi Priština trebalo da postane članica SE.

Berbok se krajem aprila sastala u Berlinu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji joj se zahvalio na podršci Nemačke kandidaturi tzv. Kosova u Savet Evrope, i istakao da je nemačka podrška od ključnog značaja na putu tzv. Kosova ka punopravnom članstvu u EU.

Francuska, Nemačka i Italija uputile su juče pismo Kurtiju kojim su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ”nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)”, i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: