Podeli vest

Više od 55 odsto uzoraka sperme iz francuske klinike za neplodnost sadržalo je visoke nivoe glifosata, najčešćeg sredstva koje se koristi protiv korova na svetu, što je postavilo dodatna pitanja o uticaju hemikalija na reproduktivno zdravlje i opštu bezbednost, pokazala je nova studija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Novo istraživanje, takođe, je otkrilo dokaze o uticaju na DNK i korelaciju između nivoa glifosata i oksidativnog stresa na semenu plazmu, što ukazuje na značajan uticaj na plodnost i reproduktivno zdravlje, preneo je Gardijan.

“Uzeti zajedno, naši rezultati ukazuju na negativan uticaj glifosata na reproduktivno zdravlje ljudi i verovatno na potomstvo”, napisali su autori.

Studija je urađena u trenutku dok istraživači traže odgovore zašto globalne stope fertiliteta opadaju, a mnogi sumnjaju da je izloženost toksičnim hemikalijama poput glifosata značajan pokretač pada.

Glifosat se koristi na širokom spektru prehrambenih useva i u stambenim područjima u SAD.

Istraživanje američke vlade iz 2023. otkrilo je genotoksičnost kod farmera sa visokim nivoom herbicida u krvi, što ukazuje na povezanost između herbicida i raka.

U decembru je grupa vodećih američkih grupa za javno zdravlje podnela peticiju Agenciji za zaštitu životne sredine da zabrani proizvod, dok su protivnici zabrane istakli da nema definitivnog dokaza o njegovoj toksičnosti za ljude.

Ipak, desetine zemalja su zabranile ili ograničile njegovu upotrebu.

Nivoi koje su francuski istraživači pronašli u spermi bili su četiri puta veći nego nivoi u krvi muškaraca, što je, kako su autori napisali, prvo poređenje.

Oni su nalaze ocenili “zabrinjavajućima” i sugerisali da je hemikalija posebno opasna za reproduktivni sistem.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…