Podeli vest

Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a aktuelnog predsednika i kandidata DPS u drugom izbornom krugu Mila Đukanovića čekaju nezgodna vremena, piše berlinska štampa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Milo Djukanović Đukanović
Foto: Shutterstock

Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a aktuelnog predsednika i kandidata DPS u drugom izbornom krugu Mila Đukanovića čekaju nezgodna vremena, piše berlinska štampa i konstatuje da ako, kako kažu, “taj car sklon biznisu izgubi imunitet, verovatno mu prete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije“.

Berlinski Tagešpigel povodom obraćanja Đukanovića u izbornoj noći u nedelju piše da “opušteni pobednici izgledaju drugačije”. Navode da je „večni regent“ Milo Đukanović sa „slatko-kiselim osmehom docirao o još uvek mogućoj pobedi“. List ocenjuje da će u drugom krugu favorit biti Đukanovićev protivkandidat Jakov Milatović (37).

„Raniji ministar ekonomije i kandidat pokreta Evropa sad može da računa na lavovski deo glasova kandidata koji su ispali u prvom krugu“, piše Tagesšpigel, prenosi Dojče vele (DW). Dodaju da se Đukanović nadao duelu sa jednim od lidera Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, koga nazivaju “srpskim nacionalnistom” protiv kojeg bi, kako smatraju, imao realne šanse u drugom izbornom krugu, 2. aprila. “Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a Đukanovića čekaju nezgodna vremena: ako taj car sklon biznisu izgubi imunitet, verovatno mu prete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije“, zaključio je berlinski dnevnik.

Berliner cajtung je povodom predsedničkih izbora u Crnoj Gori objavio tekst crnogorskog pisca Ilije Đurovića koji živi i radi u Berlinu. Vidljivo je, piše Đurović, da su „srpski i crnogorski nacionalisti ostali bez goriva za političke igrice“.

Građani umesto toga poverenje daju Evropi sad, i time nekoj vrsti „ekonomskog populizma“ koji obećava bolji život odmah. „Političar sa najdužim stažom u Evropi, Milo Đukanović, kroz dve sedmice bi mogao da ode u političku penziju. Tome bi svakako trebalo da se radujemo“, navodi Đurović.

Na taj način bi, kaže autor, Crna Gora mogla da bude pozitivan primer za druge zemlje Zapadnog Balkana, gde političari produžavaju politički život tako što podstiču i održavaju nacionalističke konflikte i podele, dok oni sami i njihovi ljudi profitiraju od korumpiranog sistema.

Socijalistički dnevnik Nojes Dojčland piše da je Đukanović dugo važio za garanta puta na Zapad, zbog čega mu je, kako navode, “tolerisano zavlačenje ruku u državnu kasu.“ List navodi da sada sa Milatovićem na scenu stupa nova generacija političara. „Nimalo ne zaostaje za Đukanovićem u evropskim ambicijama, naprotiv. Milatović kritikuje sveprisutnu korupciju Demokratske partije socijalista i predstavlja je kao balvan na evropskom putu.

Milatović bi bio jednako dobrodošao u Briselu, Berlinu i Vašingtonu.

“ U komentaru berlinskog lista Tagescajtung navodi se da su oba kandidata u drugom krugu „prozapadna“, i „politički fosil“ Đukanović i „doskorašnji ministar za ekonomskii razvoj” Milatović. „Već sada je jasno da će Crna Gora ostati u NATO i, nakon svih ovih godina kandidatskog statusa, ponovo ozbiljno raditi da konačno bude primljena u EU. Za to su izgledi povoljniji nego ranije. Uprkos svoj kritici politike EU, Brisel u svetlu ruskog rata u Ukrajini na inicijativu Nemačke i Francuske sada ipak ozbiljnije radi na tome da približi države Zapadnog Balkana i time otvori i put Crne Gore za integraciju“, navodi se u komentaru.

U tekstu se dodaje da se za Đukanovića, „uprkos svim zaslugama za nezavisnost Crne Gore, lepi etiketa da je odgovoran za korupciju“, pa je zato Milatović „favorit civilnog društva, levih i zelenih snaga, manjina i prozapadnih Srba“. Tagescajtung tvrdi da to što je, kako navode, “proruski kandidat Andrija Mandić sa 19 odsto tako propao, pre svega je šamar srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i time i Vladimiru Putinu”.

“Jer, Crna Gora je trebalo da bude prva kockica u formiranju srpskog sveta koji, analogno ruskom svetu, stanovništvo u drugim zemljama treba da okrene ka otadžbini“, navodi Tagescajtung, prenosi DW.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: