Podeli vest

Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije održava se u Palati ”Srbija’, a svečano su ga otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijo Tajani

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, u prisustvu potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija, da je Italija iskreni prijatelj Srbije i da nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na našu zemlju, već otvarala vrata saradnji.

“Za nas je Italija iskreni prijatelj, na Italiju smo uvek mogli da računamo i na našem evropskom putu i u saradnji po svim važnim i ne uvek lakim pitanjima. Italija nikada nije bila među onima zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbju, već je bila tu da pomogne i odškrine vrata nekom dogovoru i daljem nastavku saradnjem, a ne sukobima ili problemima”, istakao je Vučić.

Poručio je da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju. Vučić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla prošle godine 4,6 milijarde evra.

“Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju”, poručio je Vučić i dodao da nudimo siguran ambijent za ulaganja.

Vučić: Pred nama dobro vreme za saradnju Srbije i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstoji dobro vreme za saradnju Srbije i Italije. On je nakon potpisaivanja više sporazuma sa Italijom rekao da je srećan, jer je prisustvovao najvećem poslovno- naučnom forumu u 10 godina, za koji je rekao da je jedinstven po tome što je organizovan sa samo jednom zemljom.

“Srećan sam što je to Italija i što Tajani nije zaboravio na Srbiju i Zapadni Balkan. Hvala privrednicima 151 italijanske kompanije i 256 srpskih”, rekao je Vučić. On je rekao i da veruje da će se sadašnji obim trgovinske razmene od 4,6 milijardi već naredne godine značajno uvećati i da će to biti podstrek i za srpske kompanije, ali i za italijanske da ulažu u Srbiju. Kako je rekao, kada se vidi da kompanije mogu da računaju na podršku svoje vlade, to je najbolji ambijent za ulaganja.

Vučić je naglasio i da je Srbija u prethodne tri godine imala uspeh i da je uspela da privuče 63 odsto ukupnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, a da je u tome uspela zahvaljujući stabilnosti fiskalnog i monetarnog sistema, podsticajne politike i subvencija. Kako je dodao, namera je da se privuče što više malih i srednjih preduzeća iz Italije, od prehrambene do drvne industrije. “Širok je dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama radi hiljade naših ljudi, oko 22 000. Značajan je i doprinos finansijskom sektoru – dve, tri italijanske banke su prisutne. Razmislite koliko je to u novcu kada je budžet 18 milijardi. To govori koliki je značaj italijanskih ulaganja u našu zemlju”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji koja postaje dodatno interesantna imajući u vidu politiku nove italijanske vlade.

“Želimo uspeh vladi Đorđe Meloni i Tajanija, oni podržavaju Srbiju na mnogim forumima i nisu vodili politiku pritisaka. Hvala i verujem da ćemo moći da imamo još bližu saradnju”, rekao je on.

Pozvao je Tajanija da na sajmu u Veroni od 2. do 5. aprila poseti zajednički štand Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa srpskim, albanskim i makedonskim vinima.

“Mislim da je dobro vreme za saradnju ispred nas. Hvala Tajaniju koji je drugi put u našoj zemlji, moliću da dođe i treći, kao i Meloni da dođe tokom godine. Tada možemo još ovoliko sporazuma i memoranduma da pretvorimo u ugovore”, zaključio je on.

Na forumu će, kako je Tanjugu rečeno u PKS, učestovati 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije, a zakazano je oko 400 bilateranih sastanaka. Pre bilateralnih sastanaka srpskih i italijanskih privrednika planirano je potpisivanje više sporazuma, kao i održavanje tri okrugla stola i to Tehnološke inovacije: Zelena i energetske tranzicija, zatim Održiva poljoprivreda i Agri-tek i Infrastruktura, na kojima bi trebalo da učestvuju ministri rudarstva i energetike Dubravka Đedović, poljoprivrede Jelena Tanasković, zaštite životne sredine Irena Vujović, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića.

Srbija će učiniti sve da sačuva mir u regionu

Vučić je izjavio će Srbija učiniti sve, uz podršku svojih partnera, da sačuva mir u zemlji i regionu.

Posle sastanka sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonijem Tajanijem i učešća na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, Vučić je rekao da je zahvalan Tajaniju što dobro razume situaciju u regionu i što se njegova zemlja sve više angažuje.

“Srbija je uvek želela značajnije prisustvo Italije u razgovorima o budućnosti regiona i zato je one noći, na Svetog Jovana, 20. januara, kada su u Beogradu bili strani izaslanici, sa njima je bio je i Frančesko Tajo, kao izaslanik italijanske vlade. To je bio znak da će Italija imati značajniju ulogu u rešavanju konfliktnih situacija na Zapadnom Balkanu”, poručio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: