Podeli vest

Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je potpredsedniku Vlade Srbije i ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, saznaje Politika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Siniša Mali
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Kako se navodi, Malom bi presudom trebalo da budu vraćeni diploma i doktorat. Kako je objavila Politika, u obrazloženju presude navedeno je da “po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine. Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

U tužbi, koja je podneta Upravnom sudu, Mali je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi, ističući da Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaključak o ispunjenosti uslova za donošenje odluke o poništavanju diplome.

U međuvremenu, Mali je obavestio Upravni sud da je u julu 2022. godine Ustavni sud odlučio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom, jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno.

Ustavni sud Srbije je tada odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu, nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: