Podeli vest

Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je primilo 178 zahteva za obeštećenje od homoseksualnih vojnika koji su u prošlosti doživeli diskriminaciju u vojsci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, File

Zakon o rehabilitaciji vojnika homoseksualaca koji su pretrpeli diskriminaciju stupio je na snagu pre dve godine, a do sada je isplaćeno oko 400.000 evra (438.000 dolara) simbolične odštete, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da je očekivalo više prijava, ali da su ipak “ciljevi zakona postignuti”, prenosi agencija AP.

Zakon je usvojen 2021. godine nakon što je studija koju je naručilo Ministarstvo odbrane dokumentovala “sistematsku diskriminaciju” u Bundesveru – vojsci Zapadne Nemačke i od 1990. ujedinjene Nemačke – od 1955. do početka 21. veka.

Zakon takođe nudi nadoknadu za homoseksualne vojnike koji su služili u Nacionalnoj narodnoj armiji Istočne Nemačke do ujedinjenja Nemačke 1990. godine.

Ministar odbrane se izvinio za diskriminaciju homoseksualnih vojnika u Bundesveru u vreme predstavljanja studije. U prošlosti, vojnici su kažnjavani od strane vojnih sudova za homoseksualni seks, otpuštani su, ili im je odbijano napredovanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: