Veliki broj nemačkih kompanija sve više traži kvalifikovane radnike, zaključak je najnovijeg istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Kompanija
Foto: Pixabay

Rezultati ankete sprovedene u 9.000 nemačkih kompanija pokazuju da je 43,1 odsto firmi u julu prijavilo da im nedostaju kvalifikovani radnici. U aprilskom istraživanju iste probleme je prijavilo 42,2 odsto firmi u Nemačkoj, navodi se na sajtu ove organizacije.

“Mnoge nemačke kompanije uprkos usporenoj privredi i dalje očajnički traže kvalifikovane zaposlene”, rekao je stručnjak IFO Štefan Zauer.

Kompanije nove radnike traže pre svega u sektoru usluga. U pravnim i računovodstvenim uslugama 75,3 odsto kompanija ne može da nađe odgovarajuće kandidate, a oko dve trećine kompanija u oblasti transporta, arhitekture i inženjerstva tvrde da im nedostaje kvalifikovana radna snaga.

Među proizvođačima IT opreme pogođeno je 43,1 odsto anketiranih kompanija, a u proizvodnji mašina ovaj procenat iznosi 40,9 odsto. U trgovini i građevinarstvu se nešto manje od trećine preduzeća žali na nedostatak kvalifikovanih radnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: