Podeli vest

Nemački farmeri najavili su za danas proteste ispred Brandenburške kapije u Berlinu zahtevajući preispitivanje planova za uvođenje većih poreza za poljoprivrednike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Monika Skolimowska (SUB)

Očekuje se da će na protestima učestvovati 3.000 poljoprivrednika na traktorima, 2.000 kamiona i 10.000 ljudi iz cele Nemačke, preneo je Rojters.


Nemački ministar finansija Kristijan Lindner planira da se obrati učesnicima protesta, a lideri vladajućih koalicionih partija pozvali su predstavnike poljoprivrednika na razgovore.


Nemački poljoprivrednici počeli su prošlog ponedeljka blokadu pristupnih puteva autoputevima u delovima Nemačke u znak protivljenja vladinom planu da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi.


Vladajuća koalicija kancelara Olafa Šolca predložila je prošlog meseca planove za ukidanje oslobađanja od poreza za poljoprivredna vozila i poreskih olakšica za dizel, preneo je AP.
Ti planovi su deo paketa za popunjavanje budžetskog deficita od 17 milijardi evra za 2024. godinu.


Nemačka vlada je u četvrtak delimično popustila, navodeći da će biti zadržano oslobađanje od poreza na poljoprivredna vozila, a da će smanjenje poreskih olakšica za dizel biti ukinuto tokom tri godine.
Međutim, Udruženje nemačkih poljoprivrednika saopštilo je da i dalje insistira na potpunom povlačenju vladinih planova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: