Podeli vest

U raspravi o dekriminalizaciji kanabisa u Nemačkoj, stručnjaci pozivaju na povećanje zakonske granice konzumacije kanabisa za vozače.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

vožnja auto
Foto:Shutterstock

Trenutačno ograničenje za aktivnu supstancu THC (tetrahidrokanabinol) ističu stručnjaci je veoma nisko i trebalo bi da se podigne na viši nivo,navodi dpa, a prenosi Hina

Stručnjaci će o ovoj temi raspravljati na konferenciji u severnonemačkom gradu Goslaru

“Trenutna granična vrijednost za koncentraciju THC-a nije dobra, jer ne daje naznaku o nesposobnosti za vožnju”, rekao je Andreas Krämer iz Udruženja nemačkih advokata.

Trenutno se vrednost THC-a od 1 nanograma – najmanja moguća koncentracija koja se može pouzdano otkriti – smatra vožnjom pod uticajem droga.

Problem je u tome što THC, za razliku od alkohola, kod različitih ljudi izaziva vrlo različite reakcije, objasnio je Siegfried Brockmann, načelnik odeljenja za istraživanje nesreća u Nemačkom udruženju osiguravaČA

On se zalaže se za graničnu vrednost od 3 nanograma THC-a po mililitru krvi.

Godišnji kongres u Goslaru, koji počinje sledeće nedelje, jedan je od najvažnijih susreta stručnjaka za sigurnost saobraćaja u Nemačkoj.

Kongres će završiti u petak preporukama za njemački parlament.

Predsednik Saveza protiv alkohola i droga u drumskom saobraćaju Helmut Trentmann pretpostavlja da će se dekriminalizacijom kanabisa povećati broj putovanja pod uticajem kanabisa.

Stoga zahteva, između ostalog, sveobuhvatnu edukaciju svih učesnika u saobraćaju

Nemačko automobilsko udruženje ADAC želi da see drži granica od 1 nanograma zbog delomično nejasnog odnosa doze i učinka.

“Sigurnost na putevima ne sme biti ugrožena”, rekao je portparol udruženja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: