Podeli vest

Krčenja šuma postaje globalni problem i ide “ruku pod ruku” sa klimatskim promenama. Čist vazduh u gradovima je sve ređi, a oni koji imaju šume sa posebnim drvećem bi u budućnosti čak mogli da naplaćuju šetnje.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto: Pexels

Na Univerzitetu u Rostoku trenutno se razvija sertifikovani kurs za obuku za šumskog terapeuta. U Japanu i SAD takozvano šumsko kupanje ili šumska terapija – je odavno priznata kao terapija od strane državnih zdravstvenih vlasti.

Šetnje kroz šumu, u kombinaciji sa vežbama disanja i meditacijom, najvažniji su faktori ove šumske terapije, a u Nemačkoj čak postoji šuma sa borovima i bukvama koja je specijalno zasađena za ovaj vid terapije.

Trend pokazuje da će ovakve šume biti poput spa centara u koje će turisti dolaziti “samo da bi disali”. To zapravo znači da će ljudi tražiti beg iz gradova zbog zagađenosti vazduha i da će za to verovatno biti spremni da plate

U čemu je suština “šumskog kupanja”

Šta se zapravo krije iza fenomena šumskog kupanja? Naravno, šetnja kroz šumu je dobra. Mir i tišina i sam svež, mirisni vazduh su čista relaksacija za telo i um. Ali šetnja šumom je i mnogo više od toga.

Šumski vazduh pomaže protiv glavobolje

Lagane vežbe na šumskom vazduhu mogu učiniti mnogo više. Japanski istraživači posebno rade na temi šuma i zdravlja. Naučnici sa Univerziteta u Tokiju su u nekoliko studija pokazali da samo pola sata – ili još bolje, sat – hoda kroz šumu ima vidljive pozitivne efekte:

Poboljšava se snabdevanje ćelija kiseonikom jer je šumski vazduh posebno bogat kiseonikom. Šetnja šumom stoga deluje kao terapija kiseonikom i pomaže protiv glavobolje (i kod mamurluka), dobar je za disajne organe i poboljšava protok krvi.

Šetnja šumom je lek za stres

Dokazano je da se i krvni pritisak i puls smanjuju, a simptomi stresa povlače. Za ove efekte nije odgovoran samo kiseonik, već i mirno, prilično sporo hodanje – i pogled na zelenilo . Zeleno smiruje, što je poznato iz psihologije boja. Šume stoga imaju holistički efekat.

Šumski miris je kao lek

“Šumsko kupanje” ima jedan efekat. Drveće, žbunje i trava u šumi oslobađaju hemijske glasnike. Ovi mirisi takođe sadrže, između ostalog, terpene, koji utiču na naš imuni sistem .

Više ćelija ubica protiv raka

Posle dužeg boravka u šumi raste broj određenih odbrambenih ćelija, prirodnih ćelija ubica ili skraćeno NK, koje pripadaju grupi leukocita. Oni nisu važni samo za borbu protiv virusa i bakterija, već pre svega identifikuju ćelije raka i iniciraju njihovu programiranu ćelijsku smrt, apoptozu .

Proteini koji napadaju ćelije raka

Osim toga, pod uticajem šumske terapije, telo proizvodi znatno više proteina, koji takođe napadaju ćelije raka.

Japanski naučnici otkrili su ovaj efekat šume protiv raka . Poslali su mlade, zdrave žene u šetnju po šumi. Prvog dana, posle dvočasovne šetnje u šumi, broj NK kod ispitanika je već porastao za 50 odsto. Drugog dana, posle dvočasovnog pešačenja ujutru i jednog popodneva, broj ćelija ubica se povećao za 70 procenata, kao i broj proteina koji se bore protiv raka . Ovaj efekat je trajao više od nedelju dana nakon dvodnevnog planinarenja.

Korišćenje šuma za zdravlje – i njihova održiva zaštita

Šetnja šumom ili čak pešačenje kroz selo bar jednom nedeljno je definitivno lek – ali bez ikakvih negativnih nuspojava. Međutim, važno je da se ne ošteti osetljivi šumski ekosistem. To pre svega podrazumeva nepušenje, nepaljenje vatre i ne uništavanje bilo čega.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: