Podeli vest

Novi dokazi koje je pronašao Bi-Bi-Si (BBC) njuz bacaju dodatnu sumnju na verziju grčke obalske straže o događajima oko prošlomesečnog potonuća čamca sa migrantima, u kojem je nastradalo gotovo 600 ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Kako se navodi, dvojica preživelih su opisali kako ih je obalska straža terala da identifikuju devet Egipćana na brodu kao trgovce ljudima.

Preneto je da novi video snimak prenatrpanog broda koji je potonuo, takođe dovodi u pitanje izveštaj grčke obalske straže.

Snimljen je kada je rečeno da je čamac na “stabilnom kursu”. BBC je potvrdio da je snimak urađen kada je obalska straža tvrdila da čamcu nije potrebno spasavanje, a u stvari ga je snimila sama obalska straža.

Takođe smo potvrdili da je veći brod u pozadini naftni tanker “Fejtful vorior”, od kojeg je zatraženo da dostavi zalihe migrantskom brodu, napominje BBC.

Zvanični izveštaj grčke obalske straže je već bio osporen u izveštaju BBC verifaja, ali sada smo videli sudske dokumente koji pokazuju ozbiljna neslaganja između izjava preživelih svedoka koje je uzela obalska straža i ličnih dokaza kasnije predočenih sudiji.

Otkrića otvaraju nova pitanja o tome kako se grčke vlasti nose sa takvim katastrofama.

I grčka obalska straža i grčka vlada nisu komentarisale otkriće i odbile su zahteve BBC za intervju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: