Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas sa nordijskim liderima u finskoj predsedničkoj palati, tokom posete najnovijoj članici NATO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Bajden je otputovao u Finsku, koja deli granicu sa Rusijom, direktno sa ovonedeljnog sastanka NATO u Viljnusu, da bi učestvovao na američko-nordijskom samitu sa liderima Finske, Švedske, Danske, Islanda i Norveške, preneo je Rojters.

On će održati zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom pre nego što se vrati u Vašington. Uoči bilateralnog sastanka sa Ninistom, Bajden je pozdravio Finsku kao “neverovatnu vrednost” za NATO vojni savez.

“Mislim da NATO nikada nije bio jači”, rekao je on novinarima u palati. Bajden je istako da se zajedno zalažu za zajedničke demokratske vrednosti. Ninisto je rekao da je članstvo Finske u NATO najavilo “novu eru u našoj bezbednosti” i aplaudirao Bajdenu zbog “stvaranja jedinstva” na samitu u Viljnusu, koji se fokusirao na stvaranje jedinstva u podršci Ukrajini.

Bajden posetom Finskoj, završava ovonedeljnu turneju po Evropi.

“Vidimo potpunu promenu u evropskoj bezbednosnoj strukturi, kao rezultat poteza Rusije, a nordijske zemlje su se približile Zapadu, kao odgovor na agresivne i destabilizujuće akcije Rusije”, rekao je neimenovani zvaničnik ranije danas za agenciju.

Očekuje se da će teme razgovora, između ostalih, biti klimatske promene i nove tehnologije.

Bajden je pre Finske bio u Viljnusu gde je održan dvodnevni samit NATO, a posetu Evropi je započeo odlaskom u London gde se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i kraljem Čarlsom III.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: