Podeli vest

Dobitnica nagrade “Nebojša Popović” za 2023. godinu je Nevena Daković, redovna profesorka Teoriјe filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, saopštili su iz Kulturnog centra Beograda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Kulturni centar Beograda, Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet” / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju Nagradu “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičnom promišljanju za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.


Dobitnica nagrade za 2023. godinu je Nevena Daković, koja je srpsku filmsku kulturu zadužila neumornim višedecenijskim akademskim radom na poljima filmologije i teorije medija, kao i problemskim i tematskim predstavljanjem domaće kinematografije na brojnim međunarodnim konferencijama, simpozijumima i u publikacijama.


Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuju Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.


Nagrada “Nebojša Popović” ovogodišnjoj dobitnici uručena je večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Radoslav Zelenović, dobitnik nagrade za 2022. godinu.

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ


Žiri za dodelu nagrade u sastavu: teoretičar filma, filmski kritičar i urednik „Filmoskopije“ Nikola Radić, predsednik, rediteljka Svetlana Popović, prva dobitnica ove nagrade, i filmski producent, urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, članovi, nagradu je doneo jednoglasno, uz obrazloženje da je „prof. dr Nevena Daković srpsku filmsku kulturu zadužila neumornim višedecenijskim akademskim radom na poljima filmologije i teorije medija.


“Njeno vrsno poznavanje srpskog i regionalnog filma, uz dugoročno zanimanje za pitanja sećanja, traume, žanra i nacije, iznedrilo je impresivan broj naučno-istraživačkih članaka i poglavlja u prestižnim časopisima i zbornicima, te knjigu „Balkan kao filmski žanr: slika, tekst, nacija“, koja se nametnula kao nezaobilazna referenca za istraživače ovdašnjih kinematografskih prilika. Ne manje važan je njen doprinos kao profesorke na Fakultetu dramskih umetnosti, gde kao mentorka nastavlja da usmerava nove naraštaje srpskih teoretičara i istoričara filma” navodi se u saopštenju Žirija.


Dosadašnji dobitnici nagrade „Nebojša Popović“ su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020), Pavle Levi (2021) i Radoslav Zelenović (2022).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: