Podeli vest

Čovečanstvo će možda moći da stupi u kontakt sa vanzemaljskom rasom već 2029. godine, prema nedavnoj analizi radio talasa dubokog svemira poslatih sa Zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

svemir
Foto: Shutterstock

Istraživači sa kampusa Berklija i Los Anđelesa Univerziteta u Kaliforniji sastavili su listu zvezda i planeta koje će se susresti sa Zemljinim signalima u sledećem veku, dok su takođe zaključili da bi prva povratna poruka mogla da stigne za šest godina od sada.

„Ovo je poznata ideja Karla Sagana, koji ju je koristio kao temu zapleta u filmu „Kontakt““, rekao je za Popsci.com vodeći istraživač Hauard Ajzakson, astronom UC Berkli, prenosi New York Post.

Istraživači su koristili zakone fizike da bi utvrdili koliko brzo bi signali koji su emitovali iz NASA-ine mreže dubokog svemira mogli biti poslati nazad, dajući nekoliko ključnih uvida o vremenu putovanja.

Signal poslat Pioneer-u 10 — svemirskoj letelici koja je obletela Jupiter 1973. godine — radio je prenos do “mrtvog belog patuljka” 2002. Ovo je zvezda koja bi, ako vanzemaljski život postoji u njenoj blizini, mogla da odgovori na Zemlju do 2029. godine.

Dakle ukoliko vanzemaljci postoje i ako imaju odgovor, saznaćemo ga 2029. godine.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost da dobijemo odgovor, ali da ga ne razumemo ili ne registrujemo.bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: