Ministri odbrane NATO-a dogovorili su se o planu za koordinaciju vojne pomoći i obuke za Ukrajinu, kao i za rešavanje pitanja odvraćanja i odbrane zemalja članica Alijanse, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Olivier Matthys, Pool Photo via AP, File

Ministri odbrane NATO-a završili su danas dvodnevni sastanak koji je održan radi pripreme samita Alijanse u Vašingtonu u julu.

Stoltenberg je istakao da će NATO sa komandom u Visbadenu u Nemačkoj koordinisati obuku i vojnu pomoć Ukrajini i da će u radu komande učestvovati gotovo 700 pripadnika iz zemalja Alijanse i partnerskih zemalja.

“NATO će takođe olakšati transport opreme i pružiti podršku dugoročnom razvoju ukrajinskih oružanih snaga”, istakao je Stoltenberg, navodeći da NATO na taj način ne postaje strana u sukobu, ali da će pojačati podršku Ukrajini da bi bilo održano njeno pravo na samoodbranu, navodi se na sajtu Alijanse.

Ministri odbrane NATO-a su se takođe saglasili o mogućim odgovorima na neprijateljske akcije Rusije protiv država članica Alijanse.

To uključuje povećanu razmenu obaveštajnih podataka, poboljšanu zaštitu kritične infrastrukture, uključujući internet, kao i dalja ograničenja za ruske obaveštajne operativce.

“Ruska kampanja nas neće odvratiti od podrške Ukrajini i nastavićemo da štitimo naše teritorije i stanovništvo od bilo kakve vrste neprijateljskih akcija”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da NATO sada ima 500.000 vojnika u visokoj pripravnosti u svim domenima, što je znatno više od cilja koji je postavljen na samitu Alijanse u Madridu 2022. godine.

Stoltenberg je napomenuo da NATO saveznici širom Evrope i Kanada planiraju da u narednih pet godina nabave hiljade sistema protivvazdušne odbrane i artiljerijsko naoružanje, kao i, između ostalog, 850 modernih aviona – uglavnom F-35 pete generacije.

“NATO takođe ulaže u inovacije, uključujući više od milijardu dolara uloženih u NATO fondu za inovacije”, naveo je Stoltenberg.

Na sastanku Grupe za nuklearno planiranje, koji je održan danas, ministri odbrane su takođe razgovarali o tekućoj adaptaciji nuklearnih sposobnosti NATO-a.

“Mi smo nuklearna alijansa posvećena odgovornosti i transparentnosti, ali jasna u rešenosti da sačuvamo mir, sprečimo prinudu i odvratimo agresiju”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je izrazio nadu da će se američki predsednik Džozef Bajden i njegove kolege na NATO samitu od 9. do 11. jula u Vašingtonu dogovoriti o održavanju nivoa vojne podrške za Ukrajinu od oko 40 miliona evra godišnje.

“Još nemamo sporazum o tome”, rekao je Stoltenberg.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: