Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević izjavila je danas da je iz budžeta Srbije ove godine izdvojeno 705 miliona dinara za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Ona je, na današnjoj sednici Skupštine Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (UIPS) u Kikindi, najavila da će u avgustu biti raspisan javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini.

Skupština Udruženja održana je u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom LIRA d.o.o. Kikinda, koje ima 103 zaposlena, od kojih je 69 osoba sa invaliditetom, za koje je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do sada u ovoj godini odobrilo oko 13 miliona dinara.

Barošević je sa gradonačelnikom Kikinde Nikolom Lukačem razgovarala sa vlasnikom i direktorom ovog preduzeća Branislavom Bugarskim i obišla preduzeće, koje je akreditovano za sprovođenje programa obuka radnog osposobljavanja osoba sa invaliditetom za izradu radne odeće, šivenje proizvoda od kože, montaže mehanizama koji se proizvode u serijskoj proizvodnji za upotrebu uindustriji nameštaja i za rukovaoca mašinom za pranje, sušenje i hemijsko čišćenje.

Na sednici UIPS-a istaknuto je da je podrška države od velike važnosti imajući u vidu da ova privredna društva predstavljaju značajan resurs zapošljavanja ove kategorije teže zapošljivih lica, budući da svako od ovih preduzeća ima u radnom odnosu 50 odsto i više zaposlenih osoba sa invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, kao i da posluju na tržišnom principu.

Barošević je navela da Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom sarađuje sa Udruženjem preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje okuplja 32 ovakva preduzeća, u cilju osnaživanja njihovog kapaciteta i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u oblasti zapošljavanja i radnog osposobljavanja.

U Republici Srbiji registrovano je 59 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u kojima radi 1.558 zaposlenih, od kojih je 1.002 osobe sa invaliditetom, a od toga su 45,27 odsto žene.

Ova preduzeća teritorijalno su rasprostranjena na području 25 lokalnih samouprava, proizvode više od 280 različitih proizvoda i pružaju raznovrsne usluge – knjigovodstvo i finansije, sortiranje i pakovanje voća i povrća, zrnastih i praškastih proizvoda i ostale robe široke potrošnje, usluge šivenja, hemijskog čišćenja, održavanja higijene prostora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ