Podeli vest

Memorijalnim defileom i scensko-muzičkim performansom u centru srpske prestonice svečano je obeležen Dan oslobođenja Beograda, čime su i započeli Dani slobode koji će trajati do 1. novembra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Na čelu defilea bio je Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane i oni su nosili replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se Dani slobode obeležavaju bez pravljenja ideoloških razlika između Prvog i Drugog svetskog rata.

“Mi smo zahvalni ljudima koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli da živimo u slobodnom Beogradu. Želimo da se sećamo svojih heroja, da učimo iz sopstvene prošlosti i ne želimo da zaboravimo sopstvenu istoriju. Upravo zbog toga mi slavimo od 20. oktobra do 1. novembra Dane slobode, kako smo ih nazvali”, naveo je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, tokom Dana slobode biće održan niz manifestacija.

Najavljeni su i Dani saveznika, gde će svakom od srpskih saveznika iz svetskih ratova biti posvećen po jedan dan.

“U tih 10 dana imate različite vrste manifestacija, pre svega edukativnog karaktera. One treba da posluže budućim generacijama da shvate našu ulogu i značaj u svetskoj istoriji – muku koju su Srbija i Beograd prošli u Prvom i Drugom svetskom ratu i koliko je bilo teško izboriti se za sopstvenu slobodu. Tek kada saznamo koliko je teško bilo boriti se 20. oktobra i 1. novembra, više ćemo ceniti vreme u kome živimo i bolje ćemo čuvati slobodu i mir koji danas imamo”, istakao je Nikodijević.

Zoran Mladenović iz Beograda rekao je da je ponosan što prisustvuje ovakvoj manifestaciji. U rukama je držao zastave Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

“Beograd su oslobađali i Ukrajinci i Rusi i sve druge nacionalnosti u SSSR. To su isto činili i Jugosloveni pod ovom drugom zastavom – Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Makedonci. To ove zastave pokazuju”, rekao je Mladenović.

Na Trgu Republike održan je scensko–muzički performans pod nazivom “Beograd je slobodan”.

Nastupali su Mali zabavni orkestar “Stanislav Binički” i Dečiji hor RTS-a, dok su u dramskom delu programa odlomke iz dela Branka Ćopića čitali glumci Lidija Vukićević, Rade Ćosić i Milan Bosiljčić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: