Nikola Dašić izabran je sinoć za novog gradonačelnika Kragujevca na sednici Skupštine grada, sazvanoj po hitnom postupku, koja je trajala sedam sati.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Dašić je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu, od lokalnih izbora 2020, pa do 28. septembra prošle godine, kada je podneo ostavku.


Za izbor Dašića, koga je kao jedinog kandidata za gradonačelnika predložila vladajuća većina u kragujevačkoj skupštini, koju čine Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS), odbornici Pokreta “300 Kragujevčana” i jedan odbornik iz manjinske Ruske stranke, tajnim glasanjem glasalo je 49 od 87 odbornika u lokalnom parlamentu.


Po izboru i polaganju zakletve, Dašić je rekao da je poverenje koje su građani i odbornici ukazali njemu, zapravo, poverenje koje je, pre svega, dobila politika Srpske napredne stranke i čoveka koji je godinama vodio tu stranku i državu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.


“Meni je, pre svega, cilj, da opet podignemo još za jedan stepenik, ako ne i dva radnu temperaturu, da se zaista pokrenemo. U prethodne tri i po godine doveli smo mnogo investicija u Kragujevac, smanjili za više od polovine nezaposlenost, uradili preko 200 ulica u seoskim područjima, da ne pričamo o DATA centru, Centrima izvrsnosti, o Inovacionom distriktu, o novim kotlovima u Energetici umesto starih koji su nas preko 60 godina gušili i tako dalje…mnogo bismo izgubili za nabrajanje. Nadam se da ćemo moći još više od toga da podignemo. Hoću da podsetim, da, kada je bilo predstavljanje velikog razvojnog plana predsednika države “Skok u budućnost – Srbija 2027”, u Palati Srbija u Beogradu, Kragujevac je bio pokazni grad za taj plan razvoja, praktično, ‘ambasador’ čitavog plana i to mnogo znači”, rekao je Dašić.


Lider kragujevačke opozicije iz Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju-POKS, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, oštro se usprotivio, ne samo izboru, već i kandidovanju Nikole Dašića za gradonačelnika, tvrdeći da je taj predlog nezakonit.


Odbornici u kragujevačkoj skupštini većinom glasova danas su izabrali i zamenika gradonačelnika – Dejana Ružića, koji je do sada obavljao funkciju načelnika Uprave za investicije i razvoj grada Kragujevca.
Izabrano je i svih desetoro kandidata za gradske većnike, koje je predložio novoizabrani gradonačelnik.


Izboru gradonačelnika, njegovog zamenika i gradskih većnika prethodio je izbor Anđelke Stojković Anđelković za zamenicu predsednika Skupštine grada.
Ovim je završen proces konstituisanja izvršne vlasti u Kragujevcu.


Još ranije, 13. februara, na konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta, za predsednika Skupštine grada Kragujevca izabran je Ivica Momčilović, lider Socijalističke partije Srbije (SPS) u Kragujevcu, a za sekretara Nataša Petrović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: