Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan apelovao je na međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak na Izrael kako bi obezbedio da više humanitarne pomoći bude dopremljeno u Pojas Gaze, i dodao da će Ankara povećati količinu humanitarne pomoći koju će poslati tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Erdogan je kritikovao zapadne zemlje zbog podrške Izraelu, rekavši da su dale izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu priliku da izvrši ”divlje napade” na Pojas Gaze usled njihovog ”neodlučnog stava”, prenosi Rojters.


”Šta god da uradi izraelsko rukovodstvo, ono ne može da sakrije realnost da je to ubilačka, okrutna, zločinačka, lažljiva i fašistička vlada”, rekao je Erdogan.


On je istakao da su pozivi zapadnih zemalja na smirenost bili besmisleni, dok se podrška Izraleu nastavlja.
”Svi dobro znamo da dokle god traju napadi na Gazu i opsada, količina pomoći nije dovoljna. Najhitnije je da se poveća broj kamiona koji prolaze kroz prelaz Rafa. Naravno, potrebno je da se Izraelu nametne pritisak u tom smislu”, rekao je turski predsednik.


Prošle sedmice, turski Crveni polumesec poslao je najveću pošiljku pomoći do sada u Gazu, otpremivši brod koji je prevozio oko 3.000 tona hrane, lekova i humanitarne opreme.


Turska, koja je oštro kritikovala Izrael zbog njegove vojne ofanzive u Gazi i podržala korake da se izraelskom rukovodstvu sudi za genocid, više puta je pozivala na prekid vatre, i poslala više od 40.000 tona humanitarne pomoći preko Egipta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: