Podeli vest

Hrskava, sočna i obično neodoljivo dobra – pica. Njena istorija seže od antičkih vremena do današnjih svemirskih stanica. Pet uzbudljivih činjenica o okruglom kulinarskom čudu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Tradicionalnom jelu od testa posvetili su se i autor kuvarice Domeniko Đentile i novinarka Vivi D’Anđelo u svojoj knjizi “Pica Napoletana: Kako napraviti original kod kuće – tradicija, tajne, recepti “. Objedinjeni su praktični saveti, recepti i, između ostalog, ove uzbudljive činjenice o kulinarskom klasiku.

1. Istorijsko poreklo

Poreklo pice seže daleko u prošlost. Međutim, tipični klasik kakav poznajemo danas očigledno nije izmišljen na ulicama Napulja, kao što se često pretpostavlja, već ima drevne korene: čak i u starom Rimu i Grčkoj ljudi su jeli hleb od ravnog testa preliven širokim spektrom sastojaka. Oni se stoga takođe smatraju pretečama današnje pice. Prema pričama, pica Mastunicola je verovatno prva pica sa fiksnim receptom. Njegov preliv se sastoji od svinjske masti, bosiljka i sira i prvi put se jeo i pripremao od 1490. godine. Pismo iz 1799. godine prvo pisano otkriće pice u Napulju.

Foto: Pixabay

2. Carski danak

Prema legendi, najpoznatija od svih pica, Margarita, ima kraljevsku vezu. Jer pica predstavlja boje italijanske zastave sa paradajzom (crveno), mocarelom (belo) i bosiljkom (zeleno). Kažu da se kraljici toliko dopala ova pica da ju je pekar Espozito nazvao „Margarethe” u njenu čast – na italijanskom: „Margherita”. Iako su priču sada demantovali istoričari, klasična Margarita ostaje na jelovnicima do danas – a takođe je opisana kao tradicionalna napuljska pica od strane „Associazione Verace Pizza Napoletana“, koja je postavila standarde za proizvodnju autentičnog Pizza Napoletana je prihvaćena.

3. Najskuplja pica

Jedna od najskupljih pica može se kupiti u Njujorku. Dragoceni komad se zove “24K” i ukrašen je engleskim stiltonom, francuskom foie grasom, foie grasom, kavijarom Osietra iz Kaspijskog mora, tartufima i naravno zlatnim listićima sa sadržajem zlata od 24 karata. Pica “24K” košta oko 2.000 dolara. Međutim, prema istraživanju internet portala Global Intergold, daleko najskuplja pica može se naručiti u ekskluzivnom italijanskom restoranu u Dubaiju, po jediničnoj ceni od oko 180.000 dolara.

4. Ljubitelji pice u svemiru

Čak i u svemiru postoje ljubitelji pice. Godine 2001. spejs šatl Diskaveri isporučio je picu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Italijan Paolo Nespoli, koji je već bio na dužnosti na ISS-u više od 100 dana, usputno je tokom direktnog prenosa sa ekipom ISS-a na zemlji spomenuo koliko mu je nedostajala prava pica. Njegova želja se uslišila i postala neka vrsta naredbe. Ovo je postala dostava pice kako bi se podigao moral astronauta i ponudio im deo kulinarskog doma. Ko-astronaut Rendi Bresnik je zatim imenovao tim „IPDS“ za „Intergalaktički odred koji proždire picu“.

Foto: Pixabay

5. UNESCO-va svetska baština

Pica se proširila iz Italije izvan njenih granica i poprimila različite regionalne varijacije. Ali originalna Pizza Napoletana posebno je izazvala svetski bum poslednjih godina. Od 2017. Napolitanci imaju svoju čast crno-belo: pica Napoletana – tačnije picajolo, pica i njena priprema – proglašena je kulturnom baštinom čovečanstva od strane Uneska.

Sastojci za šest loptica od testa:

1 kg pšeničnog brašna tipa 400 sa najmanje 12 odsto proteina, 3 g svežeg kvasca, 600 ml dobro ohlađene vode, 25 g soli, ekstra devičanskog maslinovog ulja za podmazivanje.

Priprema rukama:

U činiju stavite brašno i preko njega izmrvite kvasac. Sipati sa 300 ml vode i raditi ručno. Zatim umesiti još vode u testo dok ne ostane oko 50 ml. Ovaj proces traje oko 10 minuta. Tek onda u testo uneti so i postepeno dodavati preostalu vodu.

Testo se može obrađivati na radnoj površini bez vremena odmora. Ako je potrebno više vremena pre nego što nastavite, pokrijte testo krpom.

Radnu površinu premažite maslinovim uljem, na vrh stavite testo i dobro mesite rukom još 10 minuta – ovo je važno za elastičnost i stabilnost testa i svakako ga ne treba preskakati. Nastavite da udarate testo po radnoj površini, što simulira obradu na profesionalnoj mašini za testo.

Čim je testo lepo i elastično i više nije lepljivo, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 60 minuta. (Alternativno, premažite kuglu testa sa malo maslinovog ulja i pokrijte prozirnom folijom ili jednostavno stavite veliku činiju preko nje.)


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ