Podeli vest

Federalni sud SAD blokirao je danas odluku države Njujork da ograniči nošenje oružja na privatnom posedu u skladu sa zakonom usvojenim nakon junske presude Vrhovnog suda SAD a koja je ukinula strogi državni režim o nošenju oružja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

NJUJORK
Foto: pixabay

Odlukom okružnog sudije Džona Sinatre u distriktu Bufalo poništena je odredba zakona prema kojoj je posedovanje vatrenog oružja na bilo kom privatnom posedu licenciranom vlasnikom oružja smatrano krivičnim delom, osim ako vlasnik imanja to ne dozvoli znakom ili davanjem izričitog pristanka, preneo je AP.

Sinatra, koga je imenovao republikanski bivši predsednik Donald Tramp, utvrdio je da je tom odredbom prekršeno pravo na „držanje i nošenje oružja“ drugog amandmana Ustava SAD.

Presuda je označila poslednju pobedu u sudnici za vlasnike oružja koji su osporili njujorški Zakon o poboljšanju skrivenog nošenja, koji je od 1. septembra otežavao dobijanje dozvole za vatreno oružje i zabranjivao vatreno oružje na „osetljivim“ javnim i privatnim lokacijama.

Sinatra je rekao da je ta odredba neustavna prema presedanima Vrhovnog suda, uključujući junsku presudu.

„Vlasnici poseda zaista imaju pravo da na njima ne dozvole oružje“, izjavio je Sinatra, i dodao da država ne može jednostrano da koristi to pravo i da se tako meša u prava građana koji poštuju zakon, a koji žele da imaju mogućnost da se odbrane van svojih domova”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: