Podeli vest

Bašte i drugi spoljni objekti za ručavanje bili su jedna od retkih pozitivnih posledica pandemije za mnoge stanovnike Njujorka, pošto je zbog ograničenja za okupljanje u zatvorenim prostorima, grad u to vreme odobrio otvaranje bašta brojnim restoranima, koji bi u suprotnom ostali bez posla.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Po okončanju pandemije, postavilo se pitanje šta će se dogoditi sa tim objektima, u gradu u kojem je ranije bilo teško dobiti dozvole, prenosi Glas Amerike.

U avgustu 2023. Njujork je doneo odluku. Restorani će moći da postavljaju bašte i druge objekte na ivice gradskih ulica od aprila do novembra svake godine. Između novembra i aprila, sve sa ulica mora da bude uklonjeno.

„Zadovoljni smo odlukom i srećni smo što se Njujork kreće u pravcu da izgleda više evropski, gde imamo ljude koji sede napolju i to ulicu čini malo življom nego inače“, kaže Matijas Van Lejden, vlasnik restorana „Loulou“.

Nova regulativa omogućila je i postavljanje bašta na trotoarima na mnogo više mesta u gradu nego što je to ranije bilo dozvoljeno.

Bašte na trotoarima mogu da ostanu tokom čitave godine, a ugostitelji su zadovoljni zbog toga.

„Hiljade restorana koji nikada nisu mogli da imaju kafee na trotoaru pre pandemije, sada će moći da ih imaju“, kaže Endrju Rigi, direktor Udruženja ugostitelja Njujorka, dodajući da je ukinut značajan deo birokratije koji je u toj oblasti postojao pre pandemije.

Ipak, nisu svi oduševljeni novim propisima, prenosi AP. Neki Njujorčani kažu da bašte više nisu potrebne, da zauzimaju mnogo prostora, stvaraju buku i dovode do zastoja u saobraćaju. Osim toga, neki od objekata odavno stoje oronuli i napušteni.

„Za stanare, to znači manje mesta na ivičnjacima, manje prostora na trotoarima, manje prostora na putevima, manje prostora za šetanje po bloku, manje tišine, manje pristupa za hitne službe. Jednostavno je manje. Više je za jednu industriju, ali manje za sve ostale“, navodi Lif Arncen, iz Koalicije za pravednu urbanu politiku. Njegova organizacija se zalaže da grad napravi veliku studiju posledica po gradske blokove pre nego što donese trajne odluke. Prema Arncenu, veliki problem je i neprijatan miris od smeća.

„Ovde gde sada stojimo nije pometeno tri godine i to je problem. To je grad kojem treba čišćenje, morate ga čuvati čistim“, objašnjava Arncen. Možda ljudi to neće primetiti kada odu tamo da jedu, jer je to delimično očišćeno, ali kao stanovnici – mi to vidimo svaki dan“, dodaje on, prenosi Glas Amerike.

Neki od objekata su jednostavne drvene strukture sa nekoliko stolova, malo rasvete i plastičnim pokrivačima kao zaštitom od kiše i snega.

Drugi restorani su inovativniji, sa kvalitetnijim nameštajem, dekoracijama, biljkama, udobnijim ambijentom i grejačima. Mišljenja stanovnika Njujorka su podeljena. Uglavnom se slažu oko prednosti boravka na otvorenom, ali mnogima su problem prljave ulice, smeće i oronuli objekti.

Njujork tek treba da donese odluke o načinu licenciranja, naknadama za dozvole i dizajnu objekata. Puna primena pravila počinje u novembru 2024.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ