Podeli vest

Više od hiljadu dronova osvetlilo je nebo iznad Njujorka, a taj prvi umetnički spektakl u istoriji, organizovao je holandski studio DRIFT kao deo projekta koji istražuje i povezuje odnos između čoveka, prirode i tehnologije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Jason DeCrow/AP Images for Avaaz

Dronovi su sinoć osvetili noć, praveći posebne skulpute, koje su oponašale jato čvoraka. Spektakl je ponavljan na svakih sat od sedam do devet časova, na ogromno oduševljenje mnogobrojnih Njujorčana i turista okupljenih u Central parku u srcu Menhetna.

Šarene bespilotne letelice poletale su iznad jezera Central parka u tri odvojene 10-minutne projekcije koje su, kako su organizatori rekli, bile kulminacija petogodišnje koordinacije i planiranja.

Eterična “kinetička vazdušna skulptura” insipirisana ogromnim jatom čvoraka, bila je slična nečujnom vatrometu.

Čvorci su doneti u SAD 1890. godine i jato od 100 čvoraka pušteno je na slobodu baš u Njujorku. Danas ih u SAD i Kanadi ima dva miliona i jedna su od njačešćih ptica na svetu.

Uz svako poletanje postojala je propratna muzika koju su gledaoci mogli da puštaju sa svojih telefona, prenose američki mediji.

Nadležni organi grada upozoravali su na to da bi spektakl zbog svetlosti koju proizvodi mogao da predstavlja problem za “pernate prijatelje grada”.

Ovaj spektakl, takođe je označen kao najveći javni umetnički projekat u Central parku od kada je 2005. godine poznati svetski umetnički par Njujorčana – bugarski umetnik Kristo Javačev i njegova supruga francuska umetnica Žan Klod postavili 7.503 “kapije” od najlonske tkanine u boji šafrana duž 37 kilometara staza.

Fondacija za borbu protiv antisemitizma, koju je osnovao Robert Kraft, planirao je da izvede sopstvenu emisiju dronova u Central parku u subotu uveče, ali je odložena.

Dronovi bi, kako je planirano napravili plavi kvadrat zajedno sa rečima “Ustani protiv svake mržnje”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…