Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je danas na obeležavanju 111 godina od Kumanovske bitke da su srpski i makedonski narod mnogo puta u istoriji delili dobro i zlo.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/ bg

Selaković je zahvalio Vladi Severne Makedonije, Gradu Kumanovu, Opštini Staro Nagoričane i svima koji su omogućili obeležavanje ovog velikog događaja iz zajedničke prošlosti.

“Može se slobodno reći, da, kao i pre 111 godina, tako i danas, niko ne razume Makedonce kao što razumeju Srbi, niti iko razume Srbe kao što razumeju naša braća i sestre Makedonci”, rekao je Selaković.

Kako je rekao, vojska je 6. oktobra 1912. zakoračila u Skoplje prvi put posle 520 godina.

“Na crkvama u tom vremenu prvi put su zazvonila zvona i o tome svedoči i zvono u selu Dovezencu nedaleko odavde od Kumanova koje je bilo vest slobode”, istakao je ministar.

On je naglasio oda su naši preci ovde došli da oslobađaju svoju braću i sestre po krvi i veri koji su vekovima trpeli pod osmanskim ropstvom.
“U toj dobroj veri, mi smo došli danas ovde da se zahvalimo onima koji čuvaju večnu uspomenu i ovaj večni dom naših predaka koji su izginuli u Kumanovskoj bici, da kažemo da se danas zajednički borimo za mir, da se zajednički borimo za prosperitet naših ljudi, naših žena, dece, starih, svih onih koji sa nama žive zajedno i dele životni prostor”, rekao je Selaković.
Dodao je da se “u borbi za mir i prosperitet borimo za svako novo radno mesto, da se borimo da na trećim tržištima i u trećim državama, kroz Otvoreni Balkan i zajednički nastupamo i jačamo naše privrede i da zajednički vidimo budućnost u evropskoj porodici i zajednici naroda kojoj smo pripadali i pre 111 godina, kojoj pripadamo i danas i kojoj i kulturološki i civilizacijski pripadaćemo i u budućnosti”.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je zahvalio Severnoj Makedoniji i “braći Makedoncima što smo u prilici da, zajedno sa rukovodstvom Srbije i zajednicom Srba u Makedoniji i njihovim udruženjima obiđemo sva mesta naših uspeha”.

“Mesta na kojima je srpska vojska donosila slobodu i sebi i drugima, da negujemo tradicije koje služe na ponos naroda koji se razumeju i žive zajedno i posebnu čast želim da izrazim u ime rukovodstva Republike Srpske, predsednika Republike Narodne skupštine Vlade na prilici da budem ovde zajedno sa svima vama i da odamo poštu divjunacima koji su primer za naše buduće bivstvovanje”, naglasIo je Stevandić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…