Podeli vest

Njujorški list se na početku teksta osvrće na Vučićevu ironičnu primedbu da je “visok dva metra”, aludirajući na poređenje sa Putinom koji je niži.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Shutterstock

“Njujork tajms” u današnjem tekstu pod naslovom ” Srpski lider odbija etiketu mali Putin” između ostalog piše o poziciji i ulozi srpskog predsednika Aleksandra Vučića u kontekstu rata u Ukrajini i navodnog uticaja Rusije u regionu, odnosa sa Prištinom iposlednjom krizom, odnosa sa zapadom, konstatujući da je Vučiću preko glave da ga zovu “mali Putin” koji želi da izvrši agresiju prema slabim balkanskim susedima.

Njujorški list se na početku teksta osvrće na Vučićevu ironičnu primedbu da je “visok dva metra”, aludirajući na poređenje sa Putinom koji je niži.

“Iza Vučićeve opaske o visini, vreba ozbiljno pitanje koje muči Balkan i okupira zapadne diplomate: Da li Rusija, koja je zaglibila u brutalnom ratu u Ukrajini, koristi Srbiju da podstakne podele u Evropi i izazove ponovni sukob u bivšoj Jugoslaviji da bi odvratila NATO od bitke koja besni na istoku”, pita autor teksta, inače dopisnik iz regiona.

U tekstu se konstatuje da su se ovi strahovi rasplamsali prošle nedelje kada je, otvorena rasprava između Srbije, za koju se navodi da je istorijski vezana za Rusij, kao i religijom i dubokim neprijateljstvom prema NATO, i “bivše srpske pokrajine” Kosova dovela do nemira, što je upalilo alarm u Severnoatlanskoj alijansi.

Autor teksta pri tome navodi poruku američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila koji je rekao da su Srbi uprkos ruskom uticaju u srpskom energetskom sektoru i uprkos pokušajima plasiranja dezinformacija odlučili da njihova budućnost bude sa Evropom i Zapadom.

“Njujork tajms” ocenjuje i da su ruski mediji i društvene mreže mesecima “pumpali” zapaljive izveštaje o tome kako Srbi na Kosovu i u BiH trpe nepodnošljivu presiju, navodeći da to liči na rusku propagandu o patnji Rusa koji žive u Ukrajini, i da su time ohrabrili srpske nacionaliste orijentisane proruski.

U tekstu se podseća i na to da gnev Srba koji i dalje žive na Kosovu, tinja godinama, ali da su se tenzije opasno podigle 31. jula kao odgovor na plan kosovskih vlasti o zabrani srpskih tablica i ličnih karata od 1. avgusta,i navodi reči bivšeg gradonačelnika Zubinog Potoka Slaviše Ristić da nikada ne bi dobrovoljno stavio kosovske tablice na svoj automobil jer bi to značilo priznavanje kosovske nezavisnosti.

“A to je nešto što skoro svi Srbi, uključujući i predsednika Vučića, odbacuju”, konstatuje list.

Kada je reč o strahovima od ozbiljnijeg šukoba zbog pitanja tablica i dokumenata “Njujork tajms” podseća na nedavne Hilove reči, koji je rekao da je “čuo da su ratovi počinjali zbog zemlje, novca, čak i zbog lepih žena”, ali da bi ovo bio “prvi put da je čuo da je rat počeo zbog registarskih tablica”.

Pažnju autora Njujork tajmsa zavredila je izjava funkcionera SNS Vladimira Ðukanovića o “denacifikaciji Balkana”, što je, kako ocenjuje u tekstu, ponavljanje ruske priče u Ukrajini i ponavljanje ideje iz devedesetih o pravljenju velike Srbije, ali i Vučićeva konstatacaija da je Ðukanovićeva izjava “glupa” i “neodgovorna” i da Srbija već ima svoju zemlju i da nije zainteresovana za širenje granica i ulaženje u bilo kakvog sukoba sa susedima.

“Njujork tajms” pominje i Milorada Dodika i Bosnu i Hercegovinu, navodeći da se Rusija smatra kao neko ko ohrabruje Dodikove “secesioništičke ambicije”, ali dodaje i da Vučića diplomate iz regiona vide kao nekoga ko obuzdava te ambicije i prenosi Vucićeve reči da je Srbija uvek podržavala teritorijalni integritet BiH definisan Dejtonskim sporazumom.

“Njujork tajms” navodi Vučićeve reči da je Srbija u škripcu između zavisnosti od Rusije u energetici i diplomatskoj podršci oko Kosova, i zahteva Zapada da se kazni Moskva za invaziju na Ukrajinu.

List između ostalog podseća i da je Putin nekoliko puta citirao vojnu intervenciju NATO prilikom podrške ocepljenju Kosova 1999. godine kao opravdanje za rusku agresiju nad Ukrajinom.

“Putin koristi i pametno uči od vaših grešaka, koje nikada nećete priznati”, kazao je Vučić, obraćajući se, kako ističu u “Njuork tajmsu”, Zapadu.

List istovremeno podseća da je Srbija u martu podržala rezoluciju UN kojom se traži od Rusije da zaustavi invaziju na Ukrajinu, ali i na Vučićev stav da Srbija Rusiji neće uvesti sankcije i ocenjuje da je srpsko odbijanje da uvede sankcije dalo ”municiju” onima koji vide Vučića kao rusku marionetu”.

“Njujork tajms” tako primećuje da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nazvao Vučića “malim Putinom”, dok je Vučić za Kurtija rekao da “želi da bude mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina”.

Autor tekst zaključuje Vučićevim rečima da je Kurtijev narativ, “da je Vučić strašni nacionalista koji želi da se bori protiv svih, ali da to nije uopšte tačno”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: