Podeli vest

Grad Njujork podneo je tužbu protiv Hjundaija i Kije i tako se pridružio nizu drugih gradova u kojima se događa talas krađa automobila izazvanih objavama na društvenim medijima o grešci zbog koje su neki modeli bili veoma podložni krađi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hjundai
Foto: Pixabay

Video snimci sa uputstvima na TikTok-u i drugim sajtovima pokazuju kako je moguće pokrenuti automobile koristeći samo USB kablove i odvijač, preneo je AP.

Razlog je taj što su neki modeli, koje su Hjundai i Kija prodali u SAD, došli bez imobilajzera motora, što je standardna karakteristika većine automobila od 1990-ih, koja sprečava pokretanje motora bez odgovarajućeg ključa.

U tužbi, koja je podneta Okružnom sudu SAD u Južnom okrugu Njujorka kasno sinoć, navodi se da Hjundai Motor Amerika i Kija Amerika nisu uspeli da održe korak sa drugim proizvođačima automobila tako što nisu usvojili tehnologiju imobilajzera.

“Poslovne odluke Hjundaija i Kije da smanje troškove, a time i povećaju profit, odbacivanjem uobičajene tehnologije protiv krađe, dovele su do talasa krađa”, navodi se u tužbi.

Grad tvrdi da krađe vozila opterećuju resurse tamošnje policijske uprave, kao i da negativno utiču na javnu bezbednost i hitne službe. Policijska uprava Njujorka izveštava da je prošle godine ukradeno oko 287 kija, u poređenju sa otprilike 119 u 2021, a približno 415 Hjundaija je ukradeno 2022, naspram 232 godinu ranije.

Procenjuje se da je u prva četiri meseca ove godine prijavljen nestanak 977 hjundajia i Kia vozila, dok je u istom periodu prošle godine bilo svega 148 ovakvih krađa.

Njujork se tako, kao najveći grad u zemlji po broju stanovnika, pridružuje sve većoj listi mesta koja tuže proizvođače automobila nakon niza krađa, poput Baltimora, Sinsinatiija, Klivlenda, Milvokiija, San Dijega i Sijetla. Gradovi traže suđenjem traže smanjenje da se otkloni greška, koju su Hjundai i Kija napravili, kao i kompenzaciju za ekonomske gubitke pretrpljene kao rezultat toga.

Hjundai i Kija nisu odmah odgovorili na zahteve za komentare, a prošlog meseca postigli su nagodbu za rešavanje grupne tužbe, izazvane porastom krađa vozila.

Nagodba se procenjuje na 200 miliona dolara i pokriva oko devet miliona vozila modela 2011-2022 u SAD, saopštile su kompanije u to vreme. Nagodbom će se obezbediti novčana nadoknada za klijente koji su pretrpeli gubitke u vezi sa krađom ili štetu, koja nije pokrivena osiguranjem, kao i nadoknadu za franšize osiguranja, povećane premije osiguranja i druge gubitke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: