Podeli vest

Ovaj neobavezujući dokument se sastoji od deset tačaka, a Savetu Evrope ga je dostavio Generalni konzulat Kosova u Strazburu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet evrope
Foto: Shutterstock

Non-pejper o pristupanju Kosova Savetu Evrope upućen je danas misijama država članica ove organizacije, čije je sedište u Strazburu, a Komitet ministara potvrdio je da prethodni prijem Kosova u Ujedinjene nacije nije preduslov za članstvo u Savet Evrope.

U non-pejperu se, između ostalog, navodi da “ne postoje pravni razlozi” zbog kojih bi se odbila ova inicijativa, piše “Kosovo online”

Ovaj neobavezujući dokument se sastoji od deset tačaka, a Savetu Evrope ga je dostavio Generalni konzulat Kosova u Strazburu.

Kako se navodi u non-pejperu, pravno mišljenje Direktorata za pravne savete i međunarodno javno pravo Saveta Evrope potvrđuje da ne postoje pravne prepreke da Kosovo postane član SE.

“Kosovo online” objavilo je delove non-pejpera na engleskom jeziku.

Kako se navodi u non-pejperu, Komitet ministara potvrdio je da prethodni prijem u Ujedinjenim nacijama nije preduslov za članstvo u Savet Evrope.

“U Mišljenju se potvrđuje da bi stavljanje članstva u UN kao preduslov za pristupanje SE, uspostavilo dodatni uslov za članstvo koji nije predviđen Statutom i to bi takođe bilo protiv prakse Organizacije”, navodi se u trećoj tacki non-pejpera.

Između ostalog, navodi se i da je odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu, potvrdila da Deklaracija o nezavisnosti nije prekršila nijedno primenljivo pravilo medunarodnog prava.

“Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je postalo član dva tela SE (Razvojna banka SE i Venecijanska komisija), kao i član nekoliko drugih važnih međunarodnih institucija i organizacija. Bez izuzetka Kosovo je pokazalo svoj konstruktivizam i posvećenost, doprinosom i saradnjom u dobroj veri sa svim članovima i partnerima, u postizanju ciljeva organizacija kojima se pridružilo. Kosovo će sigurno ponuditi isti pozitivan i pragmatičan pristup kao nova članica SE”, navodi se u non-pejperu.

Dalje se naglašava da pristupanje Kosova međunarodnim organizacijama u prošlosti nije narušilo jedinstvo tih organizacija.

“Postoje sjajni primeri koegzistencije i saradnje između Kosova i Srbije i drugih članica u okviru međunarodnih organizacija, ukljucujući članice koje su glasale protiv pristupanja Kosova navedenim organizacijama”, ističe se u non-pejperu.

Kako se dodaje, Kosovo je u stanju da ispuni uslove za članstvo u SE i spremno je da blisko sarađuje sa svim telima SE i državama članicama.

U tački osam od Komiteta ministara traži se da pozove Parlamentarnu skupštinu SE da iznese svoje mišljenje o članstvu Kosova.

U non-pejperu se navodi da pristupanje Kosova SE nije samo u njegovom interesu i interesu naroda, već i u interesu Saveta Evrope da bude u mogućnosti da potvrdi svoj uticaj i autoritet širom Evrope.

“U ovim potresnim vremenima, kada su temelji mira, vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Evropi direktno napadnuti, od suštinske je važnosti da se podrži dobronamerni napor Kosova, da se pridruži porodici Saveta Evrope”, stoji u dokumentu upućenom misijama država članica SE.

U poslednjoj tački navodi se da ce davanjem članstva Kosovu, SE dodatno osnažiti sebe instaliranjem svojih mehanizama za praćenje širom Kosova.

“Najvažnije, Evropski sud za ljudska prava će konacno imati nadležnost da razmatra žalbe pojedinaca i nevladinih organizacija na Kosovu. Između ostalog, manjine i druge ugrožene grupe na Kosovu bi se uverile da im nadnacionalni sud može obezbediti adekvatnu naknadu ukoliko kosovske vlasti ikada ne uspeju da obezbede njihova osnovna prava”, naglašava se u non- pejperu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: