Podeli vest

Vladimir Orlić sastao se sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPSTINA SRBIJE

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je danas na sastanku sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom da stolica za takozvano Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir.

Jamašito je najavila novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti „činjenični prikaz situacije na KiM”.

Predsednik parlamenta je izrazio zadovoljstvo što se sastanak održava upravo u vreme Generalne skupštine UN u Njujorku, na kojoj će se, kako je rekao, obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Pored više desetina sastanaka koje će predsednik Srbije imati sa brojnim svetskim političkim liderima, šefovima vodećih međunarodnih političkih i finansijskih organizacija, biće to i izvanredna prilika da se stavovi naše države ponovo čuju na tako važnom mestu i da se podvuče naša principijelna posvećenost međunarodnom pravu i, nama najvažnijim pitanjima, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države”, rekao je Orlić, prenela je Narodna skupština.

Kako je istakao, poštovanje međunarodnog prava predstavlja temelj organizacije UN, a ovaj princip Srbija primenjuje u praksi, kako u odnosu na našu državu, tako i u odnosu na sve države u svetu.

“Pitanje ko još može da kaže da to radi principijelno kao Srbija. S tim u vezi, jasna je poruka predsednika Srbije da bilo kakva stolica za tzv. „Kosovo“ u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir. Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije. Ugrožavanje ovih temelja značilo bi i ugrožavanje same organizacije UN”, naveo je predsednik Narodne skupštine.

Podvukao je da zvanični Beograd ulaže ogromne napore u dijalog sa Prištinom, te da Srbija uvek insistira na pronalasku rešenja koje čuva mir.

„Borba je teška jer se suočavamo sa iracionalnim pristupom Prištine koja, ne samo da flagrantno krši sve postojeće dogovore, ignoriše i gazi svoje obaveze, već na dnevnom nivou povlači poteze koji vode ka eskalaciji. Zato je saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu, kao glavnim kanalom komunikacije sa UNMIK-om, od izuzetnog značaja“, poručio je Orlić i dodao da je, s tim u vezi, važna pravovremena reakcija predstavnika UN na KiM, kada se suočavamo sa pokušajima da se ugroze mir, stabilnost i fizička bezbednost Srba na KiM.

Istakao je da se Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, zalaže za jasno i dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244, te da je od najvećeg značaja da se ona sprovodi u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita poručila je da je Srbija važna članica Ujedinjenih nacija i da su međusobna saradnja i odnosi na izvanrednom nivou.

Najavila je novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti „činjenični prikaz situacije na KiM“.

„Pristup Srbije rešavanju pitanja vezanih za Kosovo koji se fokusira na dijalog pod pokroviteljstvom EU je razumljiv i logičan, a Kancelarija UN u Beogradu teži da bude konstruktivan partner u naporima da se nađe rešenje za ovo teško pitanje“, izjavila je Mari Jamašito.

Pozdravila je održavanje posebne sednice Narodne skupštine Srbije o KiM i to što su predstavnici opozicije imali dovoljno prostora da govore i iznesu svoje stavove i zahteve. „Bio je to parlament u akciji. Čestitam Vam“, poručila je Jamašito.

Orlić je ocenio da je usvajanje Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini “nedvosmisleno pokazalo da Narodna skupština i ubedljiva većina građana podržavaju ono što Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, radi u odbrani dijaloga, državnih interesa, teritorijalnog integriteta i suvereniteta”.

„I svet vrlo dobro razume naše poruke, principe i stav koji branimo. Dokaz tome je činjenica da je više od 20 država članica UN do sada povuklo priznanje nezavisnosti tzv. „Kosova“, i pozicija Srbije po tom pitanju ostaje čvrsta i nedvosmislena – nikakvo priznanje nezavisnosti KiM ne dolazi u obzir, a mi ne odustajemo od borbe za mir i dijalog“, poručio je predsednik Narodne skupštine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: