Podeli vest

Norveške vlasti saopštile su danas da će, uz retke izuzetke, u ponoć 2. oktobra zatvoriti granicu za vozila registrovana u Rusiji, što predstavlja dodatno pooštravanje mera protiv te zemlje zbog rata u Ukrajini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

norveška
Foto: Pixabay

Zabrana se odnosi samo na vozila sa manje od devet sedišta i predviđa neke izuzetke, kao što su slučajevi humanitarnih hitnih slučajeva. Izuzetak su i automobili diplomata i vozila građana Evropske unije (EU) koji borave u Rusiji, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Norveška i Rusija dele 198 kilometara kopnene granice na krajnjem severu, kao i granični prelaz Storskog-Boris Gleb koji je, u okviru Evropskog ekonomskog prostora, koji čine EU, Norveška, Island i Lihtenštajn, poslednji prelaz otvoren za Ruse sa turističkim vizama.

Šefica norveške diplomatije Aniken Huitfeldt izjavila je da Norveška stoji uz svoje saveznike u odgovoru na rat koji Rusija vodi u Ukrajini i dodala da je važno da sankcije budu efikasne.

Norveška nije članica EU, ali je prihvatila gotovo sve sankcije koje je Brisel uveo od napada Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Svoju granicu za vozila registrovana u Rusiji su, u skladu sa preporukama Evropske komisije, već zatvorile neke zemlje EU koje se graniče sa Rusijom, kao što su Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: